Škodinih 15 miliona automobila

Škoda je u utorak 5. februara objavila da je sa proizvodnih traka u pogonu u Mladoj Boleslavi sišao petnaestomilioniti automobil u istoriji te fabrike. Jubilarno vozilo je model Octavia treće generacije, koja je predstavljena u decembru 2012.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

13:21

Default images

Portparol češkog proizvođača, Jozef Balaž, podsetio da je Škoda početkom 2012. godine proizvela četrnaestomilioniti automobil i da je trećina svih do sada napravlljenih vozila proizvedena u proteklih šest godina.

Škoda u Mladoj Boleslavi proizvodi saobraćajna sredstva već 118 godina, a automobile od 1905. godine. To je jedna od najstarijih fabrika automobila na svetu, istakao je predsednik upravnog odbora Škode, Vinfrid Valand.
Maketa novog Škodinog muzeja u gradu Mlada Boleslav
U 2012. godini, firma koja je u sastavu Volkswagen grupe, prodala je 939.200 vozila, što je rekord u istoriji kompanije.

Do 2018. planirano je da se prodaja na godišnjem nivou poveća na 1,5 miliona jedinica. U tom cilju Škoda će u 2013. godini uvesti na tržište osam novih i modernizovanih modela.

Pored toga, kompanija je proširila i kapacitete za proizvodnju najprodavanijeg modela Octavia sa 800 na 1.200 vozila dnevno, a proširuje i svoje kapacitete u Kini, Rusiji i Indiji.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o trećoj generaciji modela Škoda Octavia.

Pročitajte više o novom Škodinom muzeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

20 h

Podeli: