Lotus tužio bivšeg direktora

Kompanija Lotus, koja se trenutno nalazi u vlasništvu malezijske poslovne grupacije DRB Hicom, pokrenula je tužbu protiv svog bivšeg direktora, Denija Bahara, zbog raskalašnog ponašanja i prekomernih troškova koje je naplaćivao od Lotusa tokom rukovođenja tom kompanijom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

14:21

Default images

Deni Bahar (Dany Bahar) došao je na čelo britanskog proizvođača sportskih automobila 2009. godine iz Ferrarija, kako bi konsolidovao Lotus i od kompanije koja posluje sa gubicima stvorio profitabilnu firmu.

U to vreme Lotusom je gazdovao Proton, a Baharov plan sastojao se od razvoja i lansiranja pet novih modela do 2015. godine (uključujući i novi Esprit), što je trebalo da dovede do stabilnog i pozitivnog poslovnog bilansa kompanije do 2014.

Međutim, u januaru 2012. stvari su krenule u neželjenom smeru po Bahara. Lotus je prodat grupaciji DRB Hicom, da bi novi vlasnik već u junu otpustio dotadašnjeg direktora, a planovi za proizvodnju novih modela su zamrznuti.

Par meseci kasnije, u avgustu 2012, Deni Bahar pokreće tužbu protiv bivšeg poslodavca zbog toga što prilikom otpuštanja nisu poštovane odredbe iz ugovora koji je imao sa Lotusom, zahtevajući materijalnu nadoknadu u iznosu od 6,7 miliona funti (oko 8,25 mil. evra).
Lotus Evora GTE
Kako malezijska grupacija svojevremeno nije navela razloge otpuštanja, očekivalo se da se oglase nakon što je Bahar pokrenuo parnicu protiv njih. To se i dogodilo, ali tek ovih dana, i to u vidu kontratužbe.

Naime, sada je DRB Hicom tužio svog bivšeg direktora tražeći od njega 2,5 miliona funti (oko 3 mil. evra), na ime troškova nastalih zbog Baharovog raskalašnog ponašanja dok je bio na čelu Lotusa.

DRB Hicom naveo je u tužbi da je Bahar potrošio milion funti (1,23 mil. evra) kompanijinog novca za zakup nekretnina u Velikoj Britaniji, oko 1,2 miliona funti (1,47 mil. evra) za razna putovanja, ukjlučujući i vožnju privatnim avionima i helikopterima, kao i 3.000 funti za kupovinu skupocenih satova koje je poklanjao Lotusovim menadžerima.

Nakon ove kontratužbe sve miriše na vansudsko poravnanje od kojeg bi Bahar na kraju ipak mogao da izvuče neku materijalnu korist.

Lotus odustaje od novog Esprita?

Pročitajte o modelu Lotus Evora GTC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: