Brža registracija vozila

U ponedeljak 1. oktobra predstavljen je novi sistem za produženje registracije motornih vozila. Pomoću ovog sistema čitava procedura produženja registracije ubuduće će moći da se obavi na mestu gde se vrši i tehnički pregled i da bude završena u roku od 20 minuta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2012.

17:53

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas promociji novog sistema za produženje registracije motornih vozila. Novi servis omogućava da se produženje registracije obavi na istom mestu gde se vrši i tehnički pregled, dok će poslove prve registracije vozila, zamene saobraćajne dozvole ili tablica, građani i dalje morati da obavljaju u nadležnim policijskim stanicama.

Novi servis demonstriran je ministru u auto kući "Gudalović". Prema Dačićevim rečima, vlasnici vozila imaju opciju da na portalu e-uprava zakažu dolazak na tehnički pregled i da unapred plate sve takse putem Interneta i da tako na jednom mestu obave sve što su do sada morali da čine na više različitih mesta, u pošti, policiji, osiguravajućim kućama, na tehničkim pregledima.

"Osnovni cilj ovog projekta je da građanima omogući da na jednom mestu izvrše svoju zakonsku obavezu prema državi. Sa druge strane i država ima obavezu da svojim građanima omogući da u što kraćem vremenskom periodu završe sve što je neophodno i da ih ne opterećujemo birokratskim procedurama", rekao je Dačić.

Ministar je najavio da će MUP Srbije u narednih mesec dana dati dozvolu za produženje registracija još jednom broju tehničkih pregleda, a da će ih do kraja godine biti najmanje 20. Osim toga, planira se da se u budućnosti sve uplate obave na jednoj uplatnici.

Kako je 1. oktobra trebalo da počne da se primenjuje odredba o ukidanju pojedinih taksi prilikom registracije vozila, Ministarstvo finansija i privrede se izvinjava građanima ukoliko su imali neprijatnosti prilikom registracije vozila zbog kašnjenja primene ove odredbe.

Ministarstvo će svim građanima kojima su naplaćene ukinute takse vratiti novac, a instrukcija o povraćaju novca biće postavljena u utorak 2. oktobra na sajtu ministarstva: www.mfp.gov.rs, navedeno je u saopštenju.

Naime, u subotu, 29. septembra, u Službenom glasniku objavljeno je 27 zakona, od kojih su neki stupili na snagu 1. oktobra, a neki će stupiti tek osam dana po objavljivanju.

Inače, danas su stupili na snagu zakoni kojima su ukinute sledeće takse kojima će biti omogućena jeftinija registracija automobila: zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole (690 dinara), taksa za izdavanje saobraćajne dozvole i registracione nalepnice (770 dinara), kao i komunalna taksa o čijoj visini odluku donose lokalne samouprave, a koja je izmenama zakona ograničena na iznos do 2.000 dinara.

Zakonom o javnim putevima, predviđeno je i ukidanje naknade za korišćenje puteva (690 dinara), a ta odredba će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku. Ekološka nadoknada (500 dinara) ukinuta je ranije, na osnovu izmene Uredbe.

Izvor: B92, Tanjug

Pročitajte o pojeftinjenju usluge registracije motornih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: