Vrhunska KIA zvaće se Quoris

KIA je otkrila ime svoje nove luksuzne limuzine pod kojim će ovaj model biti plasiran na svetsko tržište. Novi automobil, koji se u Koreji prodaje kao K9, u ostatku sveta biće poznat kao Quoris.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2012.

11:07

Default images

KIA je svoj top model predstavila u Južnoj Koreji u proleće 2012. kao K9. Za tržišta poput Evrope i Severne Amerike, korejski proizvođač izlazi sa novim imenom – Quoris.

Ovaj naziv izveden je iz engleskih reči “core” i “quality” koje treba da simbolizuju “čvstinu, kvalitet, luksuz i visoku tehnologiju” novog automobila.
KIA je saopštila i da će Quoris biti dostupan sa brojnim sigurnosnim sistemima i tehnologijama kao što je Advanced Smart Cruise Control. Uz pomoć ovog sistema, automobil automatski održava zadato odstojanje od vozila ispred, a vozač može odabrati da to bude 25, 32, 40 ili 52 metra.

Sistem je u stanju i da po potrebi potpuno zaustavi automobil. Ako to stanje potraje duže od tri sekunde, vozač će morati da resetuje sistem preko tastera ili pritiskom na pedalu gasa, kako bi se auto ponovo pokrenuo.
Quoris će posedovati i sigurnosni sistem koji pomaže da se spreči sudar ili ublaže njegove posledice. Ako sistem proceni da je sudar neizbežan, upozoriće vozača, aktivirati kočnice i izvršiti zatezanje sigurnosnih pojaseva.

Kupcima će biti dostupni i sistem detekcije drugog vozila u mrtvom uglu automobila, asistencija prilikom prestrojavanja u susednu traku, kao i monitor na kom će vozač moći da sagleda okruženje od 360 stepeni oko vozila.
KIA je ranije najavila da će K9/Quoris na domaćem tržištu biti ponuđen sa dva V6 pogonska agregata, 3.3 litarskim od 300 ks i snažnijim 3.8 litarskim motorom snage od 334 ks.

Korejski proizvođač za sada nije saopštio kada će Quoris početi da se prodaje izvan Južne Koreje, kao ni da li će biti dostupan sa još nekim motorom. Pretpostavlja se da bi pored dva postojeća, u paletu mogao biti uključen i V8 pogonski agregat.

Pročitajte više o modelu KIA K9.

Vozili smo novi KIA Cee'd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: