Automobili

Ponedeljak, 11.06.2012.

11:03

Autonomna vozila uskoro na tržištu?

Prema predviđanjima nekih stručnjaka iz automobilske industrije samoupravljajuća vozila mogla bi da se nađu u prodaji i u svakodnevnoj upotrebi u Americi za 3-5 godina.

Izvor: B92

Default images

Ako se to dogodi, vozači će uskoro biti u prilici da jedu, šalju SMS poruke ili pretražuju internet tokom vožnje bez bojazni da će ugroziti svoju ili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, prenosi američki Detroit News.

Ovakva predviđanja zasnivaju se na tome da sve više američkih saveznih država donosi zakone kojima se odobrava testiranje samoupravljajućih ili autonomnih vozilana javnim putevima.

Nakon što su to učinile Nevada u martu i Kalifornija u maju, slične zakone najavljuju i vlasti u Arizoni, Floridi, Oklahomi i na Havajima.

Zagovornici samoupravljajućih automobila tvrde da će ova vrsta vozila poboljšati opštu bezbednost na putevima, smanjiti emisiju štetnih gasova i omogućiti veću autonomiju kretanja osobama sa invaliditetom.

Sa druge strane protivnici ove tehnologije smatraju upravo suprotno – da je ona nebezbedna i još uvek nedovoljno proverena i dokazana u realnim saobraćajnim uslovima.

Pročitajte o razvoju samoupravljajućih vozila u General Motorsu.

Pročitajte o tehnologiji autonomnih vozila koju razvija Google.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: