Cadillac XTS

General Motors (GM) je na sajmu automobila u Pekingu predstavio svoju luksuznu limuzinu model XTS. Ovaj automobil je imao premijeru krajem 2011. godine, na auto-salonu u Los Anđelesu, a američki proizvođač najavio je da će se, osim u fabrici u Ontariju, Cadillac XTS proizvoditi i u pogonima General Motorsa u Šangaju.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.04.2012.

13:08

Default images

U GM-u su ovaj model predstavili kao "tehnološki najnapredniji serijski automobil u istoriji marke Cadillac".

Model XTS je prvi Cadillac u koji će se ugrađivati napredni info-sistem CUE (Cadillac User Experience).

Upravljanje CUE sistemom vrši se preko tastera na volanu, glasovnim komandama i putem 8-inčnog ekrana osetljivog na dodir, koji se nalazi na centralnoj konzoli.
Jedna od inovacija je da je klasičana instrument tabla zamenjena multifunkcionalnim displejom, a vozaču će na raspolaganju biti četiri različita prikaza instrumenata.

Pored toga, sistem ima i mogućnost povezivanja do deset uređaja preko bluetooth konekcije, USB priključak, čitač SD memorijske kartice...

CUE sistem opremljen je senzorom koji automatski uključuje ekran kada mu vozač približi ruku, a pri izboru određene ikone na displeju šalje blagi puls kroz prst, kako bi korisnik bio siguran da je aktivirao željenu komandu.

Cadillac XTS opremljen je i brojnim sigurnosnim tehnologijama, kao što je sistem koji aktivira alarm u slučaju da je vozilo skrenulo izvan saobrćajne trake kojom se kreće, zatim sistem koji upozorava na mogućost sudar i sedište koje počinje da vibrira ako u ponašanju vozača “prepozna” znake pospanosti.
General Motors ja na auto-salonu u Pekingu najavio još jednu inovaciju na svom modelu, a reč je o novom sistemu za dolivanje goriva.

Ovaj sistem će umesto klasičnog zatvarača sa navojem na rezervoaru imati kapak koji se automatski otvara kada se na njega priključi crevo za sipanje goriva.

U GM-u kažu da će pomoću novog sistema postupak dolivanje goriva na njihovim automobilima biti čistiji i bezbedniji.
Kao što je ranije najavljeno, Cadillac XTS pokretaće 3.6 litarski V6 motor od 304 ks, u paru sa šestostepenim automatskim menjačem.

U standardnoj verziji snaga će se prenositi na prednje točkove, dok će opciono biti dostupan i pogon na sva četiri točka.

Standardan je i sistem elektronske stabilnosti (StabiliTrak) i Brembo kočioni sistem sa četvorokanalnim ABS-om.

Američki proizvođač očekuje da će ovaj automobil biti ozbiljan konkurent modelima kao što su BMW Serije 5, Mercedes E klase ili Audi A6, a jedan od aduta Cadillaca je i veći prostor u kabini i u prtljažniku, za koji se tvrdi je na nivou BMW-ove Serije 7 ili Audija A8.
Iako je Cadillac za sada relativno mali igrač na tržištu premijum automobila u Kini, sa oko 30.000 isporučenih automobila u 2011. godini, ovaj proizvođač je u martu 2012. zabeležio rast od 35 procenata u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Sledeći ovakav trend rasta, General Motors namerava da u Kini pokrene proizvodnju modela XTS i da do kraja 2012. poveća broj svojih predstavništava sa posotojećih 68 na 120.

Cadillac XTS u prodaji će se naći tokom 2012. godine.

Pročitajte o novom modelu Cadillac ATS.

Pročitajte zašto u Cadillacu tvrde da je njihov automobil brži od Ferrarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: