Porsche 918 Spyder Concept

Novi koncept iz Zuffenhausena koristi najbolje iz dva sveta – V8 benzinac i hibridni sistem zajedno razvijaju 718 KS, a do stotke stižu za 3,2 sekunde i idu do 320 km/h.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

09:46

Default images

Iza imena 918 Spyder krije se ultra brzi koncept paralelnog hibrida, kog pokreće V8 benzinac snage 500 KS i dva elektromotora, svaki smešten na jednoj osovini, koji razvijaju dodatnih 218 KS.

Performanse ovog superautomobila, propraćene su emisijom ugljen-dioksida od 70 g/km i potrošnjom tek nešto većom od 3 litra eurosupera na 100 km.

918 Spyder može se pohvaliti tehnologijom paralelnog hibrida (slično kao u Priusu), što znači da dve vrste pogona mogu raditi istovremeno, ali i zasebno.

Postoje četiri moda rada, kako bi se postigla maksimalna efikasnost i ostvarile najbolje performanse: E-Drive mod koristi isključivo elektropogon i tada mu je doseg 25 km, Hybrid mod idealan je za gradsku vožnju, Sport Hybrid mod takođe kombinuje snagu benzinca i elektromotora pa snagu šalje većim delom na zadnju osovinu, s naglaskom na sportske performanse, dok Race Hybrid mod od obe vrste pogona izvlači maksimum i namenjen je za korišćenje na stazi.
Interesantno, za krug oko Nürburgringa potrebno mu je 7 minuta i 30 sekundi, što je bolji rezultat od Carrere GT, a za dodatno ubrzanje može se koristiti push-to-pass prekidač, koji na kratko izvlači i poslednje atome snage iz mašine.

Logično, za vreme zaustavljanja, regenerativno kočenje daje svoj doprinos u celoj priči.

Prilikom regenerativnog kočenja, električni motor radi kao sekundarni generator kako bi pretvorio kinetičku energiju u električnu energiju. Ona se skladišti u visokonaponsku kompaktnu bateriju za kasniju upotrebu. Ponovno vraćanje energije, može pridoneti uštedi goriva od oko 1 litar na 100 km. U konvencionalnim kolima, ova energija bi se izgubila kao toplota.
Što se tiče spoljašnjeg dizajna, vidljiv je retro šarm, koji je vrlo uspešno upakovan, dok novodizajnirana unutrašnjost otkriva rešenja koja će biti korišćena u novim Porscheovim modelima.

Iako se radi samo o konceptu, nema sumnje da je 918 Spyder i te kako važna karika u implementaciji hibridne tehnologije u dosad čistokrvne sportske automobile.

Izvor - AutoKlub.hr

Pročitajte više o novom Porscheovom modelu - 911 Turbo Sol

Pročitajte više o Toyoti Prius III

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: