Pogled u unutrašnjost nove Astre

Iz Opela su stigle prve zvanične kompjuterski generisane slike enterijera nove Astre u najbolje opremljenoj verziji tapaciranoj kožom. Detaljno smo pogledali raspoložive slike, izdvojili slike detalja i sabrali zapažanja.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

16:00

Default images

Ovalna linija kokpita se produžava i na prednjim vratima, što je rešenje koje smo imali priliku da vidimo kod za broj veće Insignie.

Enterijer u ovoj vrhunskoj varijanti odaje utisak sportskog luksuza na futurističkoj osnovi, tako da mu jedino klasičari i konzervativci mogu uputiti kritike za stajling.
Ručke za zatvaranje prednjih vrata sa refleksivnim finišom su u obliku velikog pisanog slova J koje se uliva u komforne naslone za ruke. Iza njih je postavljen izvor ambijentalnog crvenog svetla, a istovetan svetlosni efekat je primenjen i iza kućišta ručice menjača, bliže elektronskoj ručnoj kočnici.

Crveno pozadinsko osvetljenje je prisutno i na centralnoj konzoli, displeju putnog računara i cevastih kućišta analogne instrumentacije.
U Opelu su osvežili formu i raspored komandi i instrumenata, u skladu sa šemom primenjenom kod Insignije. Opel nije odustao od klasične kontakt brave cilindričnog oblika, ali ni od oblika ergonomskog trokrakog volana sa komandama tempomata na levom paoku, odnosno komandama audio sistema na desnom paoku volana.

U opremi sa Bluetooth bežičnom vezom, na volanu se pomoću dodatne klackalice odgovara na poziv i "spušta" slušalica, odnosno utišava ozvučenje.
Poredeći novu sa prethodnom generacijom Astre, primećujemo da je vraćena tradicionalna valjkasta komanda za zaključavanje vrata, a da se među standardne instrumente vratio analogni pokazivač temperature rashladne tečnosti motora.

Veliki kružni prekidač za svetla ostao je manje-više nepromenjen, ali su sada tu vertikalni potenciometri za podešavanje visine svetlosnog snopa i intenziteta pozadinskog osvetljenja instrumenata. Komanda za podešavanje bočnih ogledala, sada u formi valjkastog džojstika, pomerena je ka ručici za otvaranje vrata i ogledalu, dok su komande elektro-podizača stakala skrivene iza ručke za zatvaranje vrata.

Višenamenske polugice na vratu upravljača sada imaju sve moguće funkcije logično raspoređene po prstenovima i klackalicama.
Najočiglednije promene nastale su na centralnoj konzoli. Novitet u enterijeru predstavljaju vertikalno orijentisani i bočno raspoređeni ventilacioni otvori sa centralnom ručkicom za podešavanje pravca vazdušne struje i gumiranim točkićem za podešavanje njenog intenziteta.

Ekran je i dalje na najvišoj poziciji, a ispod su tasteri koje smo i ranije viđali ispod ekrana - aktiviranje Sport režima, četiri migavca i aktiviranje Tour režima, a između su svetlosne indikacije za vazdušne jastuke na suvozačkom mestu, kao i centralne brave.

U sledećem redu su svoje mesto našle komande koje nemaju veze sa zvukom i navigacijom, već sa kontrolom stabilnosti, odnosno asistencijom pri parkiranju.
Tasteri su svi jasno odvojeni i trodimenzionalno oblikovani, sa pozadinskim osvetljenjem. U središnjoj grupi tastera kod modela sa DVD800 sistemom za audio i navigaciju, dominantnu poziciju imaju dva potenciometra - za jačinu zvuka koji radi i za uključenje, te višesmerni taster za navigaciju kroz ekranske menije i potvrdu izbora opcije. Audio segment je prilično jednostavan sa neizostavnim tasterima za izbor omiljene memorisane radio stanice (uređaj pamti 3 puta po 6 stanica).

Isti audio-navigacioni sistem može se koristiti i za telefoniranje, kada se preko točkića pregleda lista poziva, odnosno imenik u telefonu. Prorez za ubacivanje DVD diskova je diskretno postavljen ispod višesmernog meni tastera.

Iako je Opel Astru opremio "digitalnom" klimom, komande klimatizacije su u analognom stilu, sa klasičnim potenciometrima za podešavanje temperature (15 - 29 stepeni Celzijusa). Brzina vazdušne struje se ne može podešavati posebno za svaku od "zona hlađenja", jer je komanda brzine ventilatora zajednička. Zato je tu taster Auto koji po potrebi aktivira recirkulaciju vazduha, naročito kada senzori otkriju zagađen spoljni vazduh u gradu, tunelu ili u koloni iza kamiona.
Sa centralne konzole pogled spuštamo ka menjaču, koji ima kratku ručicu i široku osnovu ukrašenu "suknjicom", ali bez prstena za vožnju unazad. Ispred menjača nije više kaseta, već samo prostor za digitalni audio plejer ili USB memorijski uređaj sa snimljenom MP3 muzikom. Pored USB-a, skrivena ispod kružnog poklopca nalazi se strujna utičnica, a desno je linijski ulaz (Aux) za zvuk.

Pošto nema ručice za potezanje parkirne kočnice, tako oslobođeni prostor je iskorišcen za ležište za flašicu od pola litre ili pepeljaru, a u nastavku tog prostora je kaseta sa rolo mehanizmom zatvaranja u kojoj po svoj prilici mogu stajati elektronski uređaji, mobilni telefon, punjač ili slične spravice.

Pošto se ista tavanica koristi i za modele sa volanom na desnoj i levoj strani, na vozačkoj strani je po pravilu ostajao neiskorišćen usek za sklopivu ručku za držanje u krivini. Inženjeri Opela su došli na ideju da taj prostor iskoriste i tu su postavili kasetu za naočare.
Između sedišta je simetričan oslonac za podlakticu koji je dovoljno širok i za suvozača. Komfornija kaseta sa pregradama i hlađenjem se nalazi na klasičnom mestu ispred suvozača. Manja kaseta se nalazi sa leve strane volana, ispod kontrola za svetlo i osvetljenje. Prostora za sitnice ima još samo u polici sa desne strane volana, ispod kontakt brave. Džepovi u vratima su duboki i široki, ali nisu pravilnog oblika.

Stereo sistem raspolaže sa po jednim zvučnikom u vratima i tri zvučnika ugrađena ispod prednjeg vetrobrana u armaturi, što je ukupno 7 različito pozicioniranih izvora zvuka.
Sedišta pozadi su postavljena pod velikim uglom, tako da se sedi zavaljeno, sa dosta podignutim kolenima, kao u kakvoj fotelji. Zbog uzdignute prednje ivice sedišta pozadi, ali i zbog izraženih ivica sedišta, sa duboko upuštenim centralnim segmentom, ergonomija sedenja pozadi je za klasu ili dve iznad proseka za kompaktne petovratne automobile.

I podesiva uzglavlja za putnike pozadi su redizajnirana da budu udobna, nešto su uža ali lepo podilaze pod potiljak. Utisak zaštićenosti putnika na zadnjoj klupi pojačava debeli krak C stuba koji je u visini lica.

Piše: Nikola Stojanovic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: