Insignia - neki novi Opel

Novi logo, novi model i potpuno nova orijentacija. To su glavne stavke koje se vezuju za novi model Opela, po imenu Insignia

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2008.

10:00

Default images

Sada i definitivno, Vectra svoj posao nije obavila ni blizu onako, kako se od nje očekivalo. Solidna mehanička platforma, ali neshvatljivo loše dizajnirana karoserija, zapečatila je sudbinu trozapreminske limuzine Opela u D segmentu. Iako ozbiljno restilizovana i prolepšana, Vectra je izgubila previše slabim startom.

Naslednik je morao napraviti, ne samo jedan, nego nekoliko krupnih koraka kako bi se Opel, koliko toliko, vratio u ozbiljne igrače u D segmentu. Međutim, poplava sjajnih limuzina, od Mazde 6, preko Forda Mondea, Renaulta Lagune i Volkswagen Passata, ceo posao čini još složenijim.

Šta učiniti da bi novi model kupce privukao sebi? Biti veći, lepši, bezbedniji, ekonomičniji od drugih! Naravno, sve to zajedno, ali kuda to vodi. Veličinom, D segment je dobrano zagazio u E segment, i vlasnicima, osim ponuđenog prostora, već donosi glavobolje sa parkingom. Izgledom, koji je najteže meriti, treba pogoditi što širu populaciju, biti originalan i ne zastareti već nakon godinu-dve. Nije lako napraviti nov, konkurentan automobil u tako zahtevnom razredu.

Radikalan potez

Opel smenu u D segmentu pravi poprilično radikalno. Vectra po svim osnovama odlazi u penziju. Na njeno mesto krajem godine staće Insignia, model koji je čak i razvijan kao potpuno nova linija, koja zapravo i nije produžetak Vectrine loze. Potpuno nova General Motorsova Epsilon 2 platforma, nosiće Insigniu i još nekoliko modela, uključujući i buduću Saturn Auru, a verovatno i novi Saab 9-3.

Međutim, o platformama lamentiramo i previše, kupca jedino zanima da ona u ukupnom paketu dobro funkcioniše. Ipak, ljubav na prvi pogled pokazala se veoma bitnom u prodaji automobila bilo kog segmenta. Vectra C najbolji je pokazatelj da nedovoljno dopadljiv dizajn može imati kobne posledice, čak i po dobar automobil.

Mark Adams, kao potpredsednik dizajnerskog dela evropskog ogranka GM-a, uspeo je da raskrsti sa prošlošću i pogleda u budućnost. Za početak, oko sebe je okupio međunarodni tim dizajnera, koji je nemačku hladnoću i proračunatost zamenio emocijama. Insignia gotovo da šokira svežinom i hrabrim, nesputanim dizajnom, što čak i činjenicu da po neku liniju prepoznajemo iz drugih okruženja, stavlja u drugi plan.

Velika limuzina

Nova limuzina Opela je velika. Sa 4,83 metara čak je i najveća u segmentu, što je svakako pružilo mnogo manevarskog prostora, pogotovo sa preko 2,8 metara međuosovinskog razmaka. I razumljivo je da karoserija Insignie prati aktuelan trend kupea sa četvoro vrata. Drugačije i ne može. Iako je još uvek mnogo velova tajni na ovom modelu, saznali smo da je koeficijent čeonog otpora rekordno nizak, odnosno 0,27.

Doduše, na prvom, kratkom statičkom upoznavanju, otkrili smo i par ”zamki” koje se u eksploataciji mogu pokazati kao mane. Slaba preglednost iz vozila, mala visina za glave na zadnjem sedištu... Ali, o tom potom.

Beg od sebe

I u enterijeru, Opel beži od Opela. Relativno uspeli minimalizam iz Vectre ustupio je mesto mnogo prisnijem oblikovanju i armature i instrumenata, a na kraju, čak i sedišta. Materijali su kvalitativno unapređeni, a čini se, mada samo pod veštačkim svetlima, da su i kolorne šeme nešto toplije od dosadašnjih. Svakako, u dizajnerskom izrazu vidljiva je forma stilizovane oštrice koja se provlači u mnogim detaljima, a koja se prvi put sreće na bokovima automobila.

Na kraju, kao što smo i konstatovaili, Opel skida veo po veo tajni sa Insignie. Za sada još znamo da će na tržište stići u tri osnovne konfiguracije entrijera, da će imati 7 motora, 4 benzinska i 3 dizela, u rasponu od 110 do 260 KS, kao i da će opciono imati pogon na svim točkovima, koji smo već upoznali u Saabu pod oznakom XWD, odnosno Cross Wheel Drive. Opciono, imaće najnoviju tehnologiju autoadaptivnih svetala, a najnovije informacije najavljuju inovativni sistem ”Opel Eye” (Opelovo oko). Ovaj višenamenski sistem koristi kameru visoke rezolucije za čitanje znakova i prepoznavanje njihovog značenja, o čemu vozača informiše na instrument tabli. Takođe, ”Opel Eye” očitava i horizontalnu signalizaciju na putu, upozoravajući vozača o napuštanju kolovozne trake.

Što se nas tiče, sledeći veo tajni sa Insignie već je pao. Pod okriljem mraka, vozili smo Insigniu sa dvolitarskim turbo agregatom od 220 KS, koja je još uvek u pred produkcijskom stadijumu.

Piše: A. Uglješić, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: