Tata kupila Jaguar i Land Rover

Indijska Tata potpisala je 2,3 milijarde dolara vredan ugovor s američkim Fordom o kupovini njegovih luksuznih robnih marki Jaguar i Land Rover, sa sedištem u Britaniji, javila je indijska agencija PTI.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2008.

18:00

Default images

Kompanija Tata planira da kupovinom ikona britanske auto-industrije “na velika vrata” uđe na tržište luksuznih i skupih automobila.

“Veoma smo zadovoljni kupovinom ove dve ekskluzive auto marke. Posedujemo veliko poštovanje prema ovim kompanijama i nastavićemo da promovišemo nasleđe koje iza njih stoji”, izjavio je Ratan N Tata, predsedavajući kompanija Tata Sons i Tata Motors.

Tata je najveći indijski proizvođač automobila i kontroliše više od polovine ukupne proizvodnje kamiona u zemlji, kao i 20 procenata tržišta putničkih vozila. Kompanija ulaže velike napore da izađe na tržišta izvan azijskog kontinenta.
Najnovijom kupovinom Tata će se naći u neobičnoj poziciji - da proizodi dva prestižna brenda, uporedo sa najjeftinijim svetskim automobilom nazvanim Tata Nano.

U januaru 2008. godine kompanija je predstavila najjeftiniji auto na svetu, koji košta svega 2.500 dolara, čime je unela pravu revoluciju u automobilsku industriju i praktično pokazala da se može proizvesti pristupačno i sasvim udobno vozilo koje će moći da zadovolji potrebe miliona kupaca u zemlji i inostranstvu.

Ford je 2007. godine odlučio da proda Jaguar i Land Rover u okviru plana stabilizacije kompanije koja je zabeležila gubitak od čak 12,6 milijardi dolara, da bi u januaru odredio Tatu za najpoželjnijeg kupca dva prestižna proizvođača automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: