Sreda, 26.03.2008.

18:00

Tata kupila Jaguar i Land Rover

Izvor: B92

Tata kupila Jaguar i Land Rover IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Boris Arizona

pre 15 godina

Novi vlasnik je onaj ko ponudi najvise. Ovaj put je to bila indijska kompanija. Sledeci put, neko drugi. To je sasvim normalno u savremenom svetu, mislim da ova kompanija nece bitnije promeniti strategiju Jaguara, s tim da ce verovatno za dve do tri godine te iste akcije biti prodate za 4 mlrd. To je ulaganje Tate u portfolio-ujedno bice im dostupan i know-how i tehnoloski podaci o ovim luksuznim vozilima. Ali mislim da ce Jaguar i dalje u velikoj meri biti samostalan, kao i sto je bio.

Nikolaj

pre 16 godina

@svezdnar

Porsche nije mala firma vec je najveca co. u Evropi. Audi je firma pod okriljem WV, pa samim tim ona posluje pod dobro pozantim okriljem. WV grupa poseduje kompanije kao sto su WV, Audi, Bentley, Lamburghini, Bugatti, Skoda, Seat i Scaniu. A Porsche poseduje 51% akcija WV grupe, sto ga cini najvecim evropskim koncernom u oblasti auto industrije.

Sto se tice Britanskih firmi, na njih se nazalost moze primeniti MArfijev zakon koji kaze da sve sto ce moze poci naopako, naopako ce se i zavrsiti.
Ako neko u svetu ima dizajna i stil u modernoj auto ind. to su onda britanski brendovi. Ali prosto veoma suzen pogled ljudi , tj. sirokih narodnih masa u pogledu cena - kvalitet -snaga ih je dovela do bankrota. Ovo sto se sada desilo nije nista novo. PA Britanci vec decenijama pronalaze resenja i to uglavnom losa za svoje marke. JA mislim da je i ovaj jedan u nizu. Jedino mi je zao sto ce recimo jedan Range rover Sport imati mnogo manji ugled sada kada je u okviru Indijaca nego kad je bi pod Fordom.

necu da budem rus

pre 16 godina

..ajd ovako..

..san svakog indijca je da bude englez..

..zato igraju kriket, golf i hokej na travi, zato govore engleski bolje nego svoje jezike, zato racunaju u stopama..

..u indijskoj poslovnoj zajednici otpocinjanje posla u evropi je znak da je kompanija postala respektibilna, ali otpocinjanje nekog posla u engleskoj je potez za divljenje bez ustezana..

..tako treba gledati i ovaj potez, ovo je zapravo namenjeno domacem trzistu u indiji, svako ce tamo da kupi tatu nano jer ta kompanija ima i prestizne engleske brendove kao sto su lr i jag..

..mada, mozda tu bude i nekog direktnog profita..

..indusi ipak nisu blesavi da placaju sklapace i komponentase iz engleske 3500 funti mesecno po glavi ako za isti posao mogu da plate indusa, rumuna ili srbina 350 eura..

..pored toga, tata je jaka u steel business-u, vec vidim blokove motora izlivene od indijskog celika ugradjene u britanske automobile..

..sve u svemu, odlican potez kompanije koja raste, 2,3 bil $ ne znaci nista za njih, toliko je telenor platio mobtel, a donece ugled i prestiz tamo gde je to sada najvaznije, na indijskom i kineskom trzistu..

hypnotix

pre 16 godina

@igor
Ja bih voleo da nasa Srbija ima sto vise takvih "slj" kompanija kao sto je Tata, pa da kupujemo svetske brendove po svetu, a ne da se rasprodajemo kao na pijaci.
Ko ima par milijardi da ulozi u neki posao, nikako nije stigao dotle tako sto je bio "slj".

AJA

pre 16 godina

Vidim ja sebe za godinu dve u Jaguaru koji ce kostati 10.000 eura a i moj komsija se vec ostri da pazari novog terenca u vrednosti fiata 500.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Pola evropskih i americkih automobilskih firmi bankrotirace u slededih nekoliko godina, jer nece moci konkurentno da posluju. Najvece firme iz Japana, Juzne Koreje, Indije i Kine ce preuzeti najveci deo svetskog trzista automobila.
Tojota, Honda, Mazda, Hyundai i Kia osvajaju prva mesta na svetskim listama po kvalitetu i voznim karakteristikama.
Nimalo slucajno se nisam odlucio za kupovinu Hyundai Accenta, vec nakon sestomesecnog razmisljanja i provedenih nekoliko desetina sati na Internetu. Samo cu nabrojati Auto Market, Auto Pacific i MSN Ratings. Ko zeli, moze detaljno da ih prouci na Internetu.
Prethodni model Accenta je izabran kao “Top3” model u VDS studiji pouzdanosti vozila (Vehicle Dependability Study). VDS vodi Americka organizacija za istrazivanje trzista (J.D. Power and Associattes). U oceni modela, Accent osvaja drugo mesto drugu godinu za redom u klasi malih porodicnih automobila. Osvojio je visoko trece mesto i na IQS (Initial Quality Survey) pregledu u istoj VDS studiji.
Nemacki magazin Auto Bild tvrdi da je model Hyundai i30 prevazisao Golf. Taj model je dobio sve pohvale 350 novinara iz 34 zemlje na probnoj voznji u Becu. Hyundai Grandeur je na vrhu klase velikih automobila u godisnjoj APEAL studiji (Automotive Performance, Execution and Layout Study). Model Veracruz je Auto Pacific bolje rangirao od poznatog modela Toyota Higlander. Model Santa Fe je osvojio nagradu Top Safety Pick, itd.
Boza Bogdanovic, Bor

Milan

pre 16 godina

@svezdnar
Porshe je bato vlasnik VW, a ne obratno kao sto si rekao. I inace ima ogromnu zaradu i od svoje marke, a i od VW, AUDI-a i sl koje on direktrno ili indirektno poseduje.

Tako da poredjenje Porshea i ostalih "jakih" brendova poput Jaguara i LR nije ispravno.

tarantula

pre 16 godina

samo mala ispravka prethodnog komentara, audi je u vlasnistvu vw-a, a porsche je nedavno povecao udeo u vw-u na 51%, tako da... para vrti gde burgija nece, ko je bio velik, nece vecno biti takav...

mika

pre 16 godina

Tacno je da Jaguar konstantno pravi gubitke, ali je Land Rover profitabilan zadnjih sedam godina i trenutno prodaje najbolja 4x4 vozila na svetu u svim kategorijama: mid-size Freelander, luxuru Range Rover, softroader Range Rover Sport i pravi 4x4 Land Rover Discovery 3. Tu je i ikona - Defender.

Disco 3 je vec trecu godinu za redom dobio nagradu za najbolji 4x4, i to ne samo u EU, vec i u Australiji, gde se ta vozila zapravo i voze off-road.

U Evropi imaju najbolj "residual value" od svih SUV proizvodjaca jer nisu "Milli-Vanilli" vec pravi 4x4 automobili, a kvalitet trenutne linije je besprekoran. Nema kvarova. Toliko o LR-u.

A, sto se Jag-a tice, mozda trenutno pravi gubitke, ali pogledajte malo novi Jaguar XF. Za razliku od nemackih proizvodjaca ciji autmobili vise cak ni vizuelno ne mogu da se razlikuju od Toyote (kvalitetom su vec davno iza nje...) XF je jedini automobil sa dizajnom 21-og veka.

Hmmm... Mozda Business Development Team jednog od najvecih svetskih koncerna i nije bas tako glup...?! (za neupucene : Tata proizvede vise automobila dnevno nego Zastava za 10 godina i vise sirovog celika godisnje nego USSteel)

mika

pre 16 godina

@sveznadar

Za tvoju informaciju, Porsche ce mozda uskoro da bude najveci deonicar VW-a, a ne obratno:
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?nav_id=287802

Lexus 'till I die

pre 16 godina

Izgleda da su za neobavestene Indija i Kina jos uvek dno dna. Mogli bi malo da pogledate ekonomske statistike ove dve zemlje u poslednjih 15 godina pre nego sto pocnete da lamentirate nad sudbinom 'aristokratskih' brendova koji su otisli u Treci svet. Tata jeste prakticno nepoznata u Evropi, ali napreduje ogromnim koracima i u sustini sledi put koreanskih proizvodjaca, a pre njih japanskih. S obzirom na slab dolar, ukazala im se prilika da dobiju dva jaka brenda za relativno male pare. Na zalost, sva tri americka proizvodjaca automobila su u ogromnim problemima, i da bi izbegli bankrotstvo moraju izmedju ostalog i da se oslobode perifernih brendova, ma koliko prestizni bili. Land Rover se prilicno uspesno vratio na scenu, mada su poslednji modeli diskutabilnog kvaliteta. Sto se tice Jaguara, koji nikako ne moze da se vrati u profitabilnost, sve karte su bacene na XF, koji za sada dosta obecava. Problem je u tome sto je premium segment zatrpan kvalitetnim modelima, i Jaguaru je veoma tesko da nadje svoje mesto pod suncem. Kao sto rekoh, ako sa XF-om ne urade nesto, ne znam kada ce.

svezdnar

pre 16 godina

Hmmm, ne bih bas rekao da je Tata ucinila pravi potez, gledano iz njihovog ugla. Jaguar i Land Rover jesu prestizna imena, ali nazalost samo to, vec dugo tonu i odavno su prosla vremena kad su oni poslovali sa suficitom (primer kupovine Rovera od strane BMW-a, a ubrzo zatim su se prosto otarasili njega). Druga stvar: CInjenica je da auto industrija funkcionise na takav nacin da sve manje imamo uspesnih 'malih' proizvodjaca, opstaju samo velike grupacije (PSA,Reno-Nissan, Toyota, Ford, Audi, BMW, VW), koje otkupljuju manje kao sto su porsche, saab... i oni im trce u zagrljaj jer u njima vide spas i izbavljenje (kao mi u EU) to je stvar opste globalizacije sto je mnogo ozbiljnija tema za raspravu. I Tata nikako nije neozbiljna ako pogledate podatke iz teksta.. 50% trzista kamiona Indije, koja ima vise stanovnika nego cela evropa (zamisite da je svaki drugi kamion u evropi od istog proizvodjaca)Takodje, 2 milijarde ne izgleda nista u poredjenju sa 46 milijardi koliko je MS ponudio yahoo, a ovi ih odbili.

Pozdrav

mustang

pre 16 godina

Vidim da mnogo kudite ford, a neznam zasto? Ford jeste kupio Land Rover i Jaguar, Jaguar 80-tih godina, a landrover 90-neke( 97-me ) od Nemackom BMW-a koji ih je skroz upropastio, Ford je onda od BMW-a kupio Land Rover, a MG Rover je otisao u ruke nekim tamo Kinezima.
Ford je bukvalno podigao iz pepela Land Rover i opet od njega napravio respektabilan bernd, cija vozila su u svojim kategorijama najbolja, takodje obalila su sve rekorde prodaje!!! nikad vise land rovera nije prodato!!! a u Jaguar-a je Ford ulozio basnoslovne pare, radi oporavka kompanije, medjutim jaguar je stalno poslovao sa gubitcima, ali ga je Ford i dalje "izdrzavao", nije bilo otpustanja radnika ni niceg slicno, dok evo vec sada pocinu da smanjuju broj radnika i fabrika.
Land Rover i Jaguar su premijum brendovi, a kako nisu veliki proizvodjaci, ocekivano je da iza njih stoji neka velika kompanija, neznam koja je to kompanija bila bolja od ford-a?
Ford je do skoro bio drugi najveci proizvodjac automobila na svetu, dakle mnogo jaka kompanija, koja je u svom vlasnistvu imala pored ova dva brenda jos i Aston Martin ( koji je prodat pre dve godine ) a jos uvek ima Volvo Mazdu Linkoln i Mercury.
Ford takodje nije mnogo zalazio u individualizam marki koje poseduje.
Pitam vas strucnjake, dal znate da je se i Ferarri, Maserati, i Alfa Romeo nalaze u vlaznistvu jednog Fiata??
Po vama, sad mi trebalo da se dodje do zakljucka da ferarri nevalja nista...
Zao mi je sto su ovi Britanski premijum brendovi otisli u ruke jedne kompanije kakva je tata motors, iskreno se nadam da nece "unistiti" ove dve kompanije, mada sama kupovina od strane tat-e dovodi do pada ugleda ova dva brenda.

grunf

pre 16 godina

Svi Engleski brendovi automobila su propali odavno.Ko god da ih kupi usreci se kao da je kupio belog slona.Kada velike svetske kompanije posluju izmedju sebe Engleski brendovi im sluze umesto kusura...

GMan

pre 16 godina

Sama cinjenica da ih je ranije Ford kupio je porazavajuca. To je znak da ove dve kompanije ne stoje na stabilnim nogama, sto je sigurno tacno, jer su i ranije bili u velikim problemima.

Nazalost, ovo nije kraj. Uskoro mozemo da ocekujemo da ce se pojaviti neke Kineske kompanije koje ce pokusati da kupe velike proizvodjace automobila. To je put kojim se trenutno krece ekonomija... Nazalost...

Igor

pre 16 godina

Za mene je ovo porazavajuce...dve marke,brenda,iz kojih stoji tradicija luxuza i kvaliteta idu u ruke "slj"kompanije.
Kao kada bi Zastava preuzela Mercedes...da li neko ne bi bio skeptican????

Igor

pre 16 godina

Za mene je ovo porazavajuce...dve marke,brenda,iz kojih stoji tradicija luxuza i kvaliteta idu u ruke "slj"kompanije.
Kao kada bi Zastava preuzela Mercedes...da li neko ne bi bio skeptican????

mustang

pre 16 godina

Vidim da mnogo kudite ford, a neznam zasto? Ford jeste kupio Land Rover i Jaguar, Jaguar 80-tih godina, a landrover 90-neke( 97-me ) od Nemackom BMW-a koji ih je skroz upropastio, Ford je onda od BMW-a kupio Land Rover, a MG Rover je otisao u ruke nekim tamo Kinezima.
Ford je bukvalno podigao iz pepela Land Rover i opet od njega napravio respektabilan bernd, cija vozila su u svojim kategorijama najbolja, takodje obalila su sve rekorde prodaje!!! nikad vise land rovera nije prodato!!! a u Jaguar-a je Ford ulozio basnoslovne pare, radi oporavka kompanije, medjutim jaguar je stalno poslovao sa gubitcima, ali ga je Ford i dalje "izdrzavao", nije bilo otpustanja radnika ni niceg slicno, dok evo vec sada pocinu da smanjuju broj radnika i fabrika.
Land Rover i Jaguar su premijum brendovi, a kako nisu veliki proizvodjaci, ocekivano je da iza njih stoji neka velika kompanija, neznam koja je to kompanija bila bolja od ford-a?
Ford je do skoro bio drugi najveci proizvodjac automobila na svetu, dakle mnogo jaka kompanija, koja je u svom vlasnistvu imala pored ova dva brenda jos i Aston Martin ( koji je prodat pre dve godine ) a jos uvek ima Volvo Mazdu Linkoln i Mercury.
Ford takodje nije mnogo zalazio u individualizam marki koje poseduje.
Pitam vas strucnjake, dal znate da je se i Ferarri, Maserati, i Alfa Romeo nalaze u vlaznistvu jednog Fiata??
Po vama, sad mi trebalo da se dodje do zakljucka da ferarri nevalja nista...
Zao mi je sto su ovi Britanski premijum brendovi otisli u ruke jedne kompanije kakva je tata motors, iskreno se nadam da nece "unistiti" ove dve kompanije, mada sama kupovina od strane tat-e dovodi do pada ugleda ova dva brenda.

grunf

pre 16 godina

Svi Engleski brendovi automobila su propali odavno.Ko god da ih kupi usreci se kao da je kupio belog slona.Kada velike svetske kompanije posluju izmedju sebe Engleski brendovi im sluze umesto kusura...

GMan

pre 16 godina

Sama cinjenica da ih je ranije Ford kupio je porazavajuca. To je znak da ove dve kompanije ne stoje na stabilnim nogama, sto je sigurno tacno, jer su i ranije bili u velikim problemima.

Nazalost, ovo nije kraj. Uskoro mozemo da ocekujemo da ce se pojaviti neke Kineske kompanije koje ce pokusati da kupe velike proizvodjace automobila. To je put kojim se trenutno krece ekonomija... Nazalost...

necu da budem rus

pre 16 godina

..ajd ovako..

..san svakog indijca je da bude englez..

..zato igraju kriket, golf i hokej na travi, zato govore engleski bolje nego svoje jezike, zato racunaju u stopama..

..u indijskoj poslovnoj zajednici otpocinjanje posla u evropi je znak da je kompanija postala respektibilna, ali otpocinjanje nekog posla u engleskoj je potez za divljenje bez ustezana..

..tako treba gledati i ovaj potez, ovo je zapravo namenjeno domacem trzistu u indiji, svako ce tamo da kupi tatu nano jer ta kompanija ima i prestizne engleske brendove kao sto su lr i jag..

..mada, mozda tu bude i nekog direktnog profita..

..indusi ipak nisu blesavi da placaju sklapace i komponentase iz engleske 3500 funti mesecno po glavi ako za isti posao mogu da plate indusa, rumuna ili srbina 350 eura..

..pored toga, tata je jaka u steel business-u, vec vidim blokove motora izlivene od indijskog celika ugradjene u britanske automobile..

..sve u svemu, odlican potez kompanije koja raste, 2,3 bil $ ne znaci nista za njih, toliko je telenor platio mobtel, a donece ugled i prestiz tamo gde je to sada najvaznije, na indijskom i kineskom trzistu..

Lexus 'till I die

pre 16 godina

Izgleda da su za neobavestene Indija i Kina jos uvek dno dna. Mogli bi malo da pogledate ekonomske statistike ove dve zemlje u poslednjih 15 godina pre nego sto pocnete da lamentirate nad sudbinom 'aristokratskih' brendova koji su otisli u Treci svet. Tata jeste prakticno nepoznata u Evropi, ali napreduje ogromnim koracima i u sustini sledi put koreanskih proizvodjaca, a pre njih japanskih. S obzirom na slab dolar, ukazala im se prilika da dobiju dva jaka brenda za relativno male pare. Na zalost, sva tri americka proizvodjaca automobila su u ogromnim problemima, i da bi izbegli bankrotstvo moraju izmedju ostalog i da se oslobode perifernih brendova, ma koliko prestizni bili. Land Rover se prilicno uspesno vratio na scenu, mada su poslednji modeli diskutabilnog kvaliteta. Sto se tice Jaguara, koji nikako ne moze da se vrati u profitabilnost, sve karte su bacene na XF, koji za sada dosta obecava. Problem je u tome sto je premium segment zatrpan kvalitetnim modelima, i Jaguaru je veoma tesko da nadje svoje mesto pod suncem. Kao sto rekoh, ako sa XF-om ne urade nesto, ne znam kada ce.

svezdnar

pre 16 godina

Hmmm, ne bih bas rekao da je Tata ucinila pravi potez, gledano iz njihovog ugla. Jaguar i Land Rover jesu prestizna imena, ali nazalost samo to, vec dugo tonu i odavno su prosla vremena kad su oni poslovali sa suficitom (primer kupovine Rovera od strane BMW-a, a ubrzo zatim su se prosto otarasili njega). Druga stvar: CInjenica je da auto industrija funkcionise na takav nacin da sve manje imamo uspesnih 'malih' proizvodjaca, opstaju samo velike grupacije (PSA,Reno-Nissan, Toyota, Ford, Audi, BMW, VW), koje otkupljuju manje kao sto su porsche, saab... i oni im trce u zagrljaj jer u njima vide spas i izbavljenje (kao mi u EU) to je stvar opste globalizacije sto je mnogo ozbiljnija tema za raspravu. I Tata nikako nije neozbiljna ako pogledate podatke iz teksta.. 50% trzista kamiona Indije, koja ima vise stanovnika nego cela evropa (zamisite da je svaki drugi kamion u evropi od istog proizvodjaca)Takodje, 2 milijarde ne izgleda nista u poredjenju sa 46 milijardi koliko je MS ponudio yahoo, a ovi ih odbili.

Pozdrav

mika

pre 16 godina

Tacno je da Jaguar konstantno pravi gubitke, ali je Land Rover profitabilan zadnjih sedam godina i trenutno prodaje najbolja 4x4 vozila na svetu u svim kategorijama: mid-size Freelander, luxuru Range Rover, softroader Range Rover Sport i pravi 4x4 Land Rover Discovery 3. Tu je i ikona - Defender.

Disco 3 je vec trecu godinu za redom dobio nagradu za najbolji 4x4, i to ne samo u EU, vec i u Australiji, gde se ta vozila zapravo i voze off-road.

U Evropi imaju najbolj "residual value" od svih SUV proizvodjaca jer nisu "Milli-Vanilli" vec pravi 4x4 automobili, a kvalitet trenutne linije je besprekoran. Nema kvarova. Toliko o LR-u.

A, sto se Jag-a tice, mozda trenutno pravi gubitke, ali pogledajte malo novi Jaguar XF. Za razliku od nemackih proizvodjaca ciji autmobili vise cak ni vizuelno ne mogu da se razlikuju od Toyote (kvalitetom su vec davno iza nje...) XF je jedini automobil sa dizajnom 21-og veka.

Hmmm... Mozda Business Development Team jednog od najvecih svetskih koncerna i nije bas tako glup...?! (za neupucene : Tata proizvede vise automobila dnevno nego Zastava za 10 godina i vise sirovog celika godisnje nego USSteel)

hypnotix

pre 16 godina

@igor
Ja bih voleo da nasa Srbija ima sto vise takvih "slj" kompanija kao sto je Tata, pa da kupujemo svetske brendove po svetu, a ne da se rasprodajemo kao na pijaci.
Ko ima par milijardi da ulozi u neki posao, nikako nije stigao dotle tako sto je bio "slj".

AJA

pre 16 godina

Vidim ja sebe za godinu dve u Jaguaru koji ce kostati 10.000 eura a i moj komsija se vec ostri da pazari novog terenca u vrednosti fiata 500.

mika

pre 16 godina

@sveznadar

Za tvoju informaciju, Porsche ce mozda uskoro da bude najveci deonicar VW-a, a ne obratno:
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?nav_id=287802

tarantula

pre 16 godina

samo mala ispravka prethodnog komentara, audi je u vlasnistvu vw-a, a porsche je nedavno povecao udeo u vw-u na 51%, tako da... para vrti gde burgija nece, ko je bio velik, nece vecno biti takav...

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Pola evropskih i americkih automobilskih firmi bankrotirace u slededih nekoliko godina, jer nece moci konkurentno da posluju. Najvece firme iz Japana, Juzne Koreje, Indije i Kine ce preuzeti najveci deo svetskog trzista automobila.
Tojota, Honda, Mazda, Hyundai i Kia osvajaju prva mesta na svetskim listama po kvalitetu i voznim karakteristikama.
Nimalo slucajno se nisam odlucio za kupovinu Hyundai Accenta, vec nakon sestomesecnog razmisljanja i provedenih nekoliko desetina sati na Internetu. Samo cu nabrojati Auto Market, Auto Pacific i MSN Ratings. Ko zeli, moze detaljno da ih prouci na Internetu.
Prethodni model Accenta je izabran kao “Top3” model u VDS studiji pouzdanosti vozila (Vehicle Dependability Study). VDS vodi Americka organizacija za istrazivanje trzista (J.D. Power and Associattes). U oceni modela, Accent osvaja drugo mesto drugu godinu za redom u klasi malih porodicnih automobila. Osvojio je visoko trece mesto i na IQS (Initial Quality Survey) pregledu u istoj VDS studiji.
Nemacki magazin Auto Bild tvrdi da je model Hyundai i30 prevazisao Golf. Taj model je dobio sve pohvale 350 novinara iz 34 zemlje na probnoj voznji u Becu. Hyundai Grandeur je na vrhu klase velikih automobila u godisnjoj APEAL studiji (Automotive Performance, Execution and Layout Study). Model Veracruz je Auto Pacific bolje rangirao od poznatog modela Toyota Higlander. Model Santa Fe je osvojio nagradu Top Safety Pick, itd.
Boza Bogdanovic, Bor

Nikolaj

pre 16 godina

@svezdnar

Porsche nije mala firma vec je najveca co. u Evropi. Audi je firma pod okriljem WV, pa samim tim ona posluje pod dobro pozantim okriljem. WV grupa poseduje kompanije kao sto su WV, Audi, Bentley, Lamburghini, Bugatti, Skoda, Seat i Scaniu. A Porsche poseduje 51% akcija WV grupe, sto ga cini najvecim evropskim koncernom u oblasti auto industrije.

Sto se tice Britanskih firmi, na njih se nazalost moze primeniti MArfijev zakon koji kaze da sve sto ce moze poci naopako, naopako ce se i zavrsiti.
Ako neko u svetu ima dizajna i stil u modernoj auto ind. to su onda britanski brendovi. Ali prosto veoma suzen pogled ljudi , tj. sirokih narodnih masa u pogledu cena - kvalitet -snaga ih je dovela do bankrota. Ovo sto se sada desilo nije nista novo. PA Britanci vec decenijama pronalaze resenja i to uglavnom losa za svoje marke. JA mislim da je i ovaj jedan u nizu. Jedino mi je zao sto ce recimo jedan Range rover Sport imati mnogo manji ugled sada kada je u okviru Indijaca nego kad je bi pod Fordom.

Milan

pre 16 godina

@svezdnar
Porshe je bato vlasnik VW, a ne obratno kao sto si rekao. I inace ima ogromnu zaradu i od svoje marke, a i od VW, AUDI-a i sl koje on direktrno ili indirektno poseduje.

Tako da poredjenje Porshea i ostalih "jakih" brendova poput Jaguara i LR nije ispravno.

Boris Arizona

pre 15 godina

Novi vlasnik je onaj ko ponudi najvise. Ovaj put je to bila indijska kompanija. Sledeci put, neko drugi. To je sasvim normalno u savremenom svetu, mislim da ova kompanija nece bitnije promeniti strategiju Jaguara, s tim da ce verovatno za dve do tri godine te iste akcije biti prodate za 4 mlrd. To je ulaganje Tate u portfolio-ujedno bice im dostupan i know-how i tehnoloski podaci o ovim luksuznim vozilima. Ali mislim da ce Jaguar i dalje u velikoj meri biti samostalan, kao i sto je bio.

Igor

pre 16 godina

Za mene je ovo porazavajuce...dve marke,brenda,iz kojih stoji tradicija luxuza i kvaliteta idu u ruke "slj"kompanije.
Kao kada bi Zastava preuzela Mercedes...da li neko ne bi bio skeptican????

GMan

pre 16 godina

Sama cinjenica da ih je ranije Ford kupio je porazavajuca. To je znak da ove dve kompanije ne stoje na stabilnim nogama, sto je sigurno tacno, jer su i ranije bili u velikim problemima.

Nazalost, ovo nije kraj. Uskoro mozemo da ocekujemo da ce se pojaviti neke Kineske kompanije koje ce pokusati da kupe velike proizvodjace automobila. To je put kojim se trenutno krece ekonomija... Nazalost...

svezdnar

pre 16 godina

Hmmm, ne bih bas rekao da je Tata ucinila pravi potez, gledano iz njihovog ugla. Jaguar i Land Rover jesu prestizna imena, ali nazalost samo to, vec dugo tonu i odavno su prosla vremena kad su oni poslovali sa suficitom (primer kupovine Rovera od strane BMW-a, a ubrzo zatim su se prosto otarasili njega). Druga stvar: CInjenica je da auto industrija funkcionise na takav nacin da sve manje imamo uspesnih 'malih' proizvodjaca, opstaju samo velike grupacije (PSA,Reno-Nissan, Toyota, Ford, Audi, BMW, VW), koje otkupljuju manje kao sto su porsche, saab... i oni im trce u zagrljaj jer u njima vide spas i izbavljenje (kao mi u EU) to je stvar opste globalizacije sto je mnogo ozbiljnija tema za raspravu. I Tata nikako nije neozbiljna ako pogledate podatke iz teksta.. 50% trzista kamiona Indije, koja ima vise stanovnika nego cela evropa (zamisite da je svaki drugi kamion u evropi od istog proizvodjaca)Takodje, 2 milijarde ne izgleda nista u poredjenju sa 46 milijardi koliko je MS ponudio yahoo, a ovi ih odbili.

Pozdrav

mustang

pre 16 godina

Vidim da mnogo kudite ford, a neznam zasto? Ford jeste kupio Land Rover i Jaguar, Jaguar 80-tih godina, a landrover 90-neke( 97-me ) od Nemackom BMW-a koji ih je skroz upropastio, Ford je onda od BMW-a kupio Land Rover, a MG Rover je otisao u ruke nekim tamo Kinezima.
Ford je bukvalno podigao iz pepela Land Rover i opet od njega napravio respektabilan bernd, cija vozila su u svojim kategorijama najbolja, takodje obalila su sve rekorde prodaje!!! nikad vise land rovera nije prodato!!! a u Jaguar-a je Ford ulozio basnoslovne pare, radi oporavka kompanije, medjutim jaguar je stalno poslovao sa gubitcima, ali ga je Ford i dalje "izdrzavao", nije bilo otpustanja radnika ni niceg slicno, dok evo vec sada pocinu da smanjuju broj radnika i fabrika.
Land Rover i Jaguar su premijum brendovi, a kako nisu veliki proizvodjaci, ocekivano je da iza njih stoji neka velika kompanija, neznam koja je to kompanija bila bolja od ford-a?
Ford je do skoro bio drugi najveci proizvodjac automobila na svetu, dakle mnogo jaka kompanija, koja je u svom vlasnistvu imala pored ova dva brenda jos i Aston Martin ( koji je prodat pre dve godine ) a jos uvek ima Volvo Mazdu Linkoln i Mercury.
Ford takodje nije mnogo zalazio u individualizam marki koje poseduje.
Pitam vas strucnjake, dal znate da je se i Ferarri, Maserati, i Alfa Romeo nalaze u vlaznistvu jednog Fiata??
Po vama, sad mi trebalo da se dodje do zakljucka da ferarri nevalja nista...
Zao mi je sto su ovi Britanski premijum brendovi otisli u ruke jedne kompanije kakva je tata motors, iskreno se nadam da nece "unistiti" ove dve kompanije, mada sama kupovina od strane tat-e dovodi do pada ugleda ova dva brenda.

Boza Bogdanovic

pre 16 godina

Pola evropskih i americkih automobilskih firmi bankrotirace u slededih nekoliko godina, jer nece moci konkurentno da posluju. Najvece firme iz Japana, Juzne Koreje, Indije i Kine ce preuzeti najveci deo svetskog trzista automobila.
Tojota, Honda, Mazda, Hyundai i Kia osvajaju prva mesta na svetskim listama po kvalitetu i voznim karakteristikama.
Nimalo slucajno se nisam odlucio za kupovinu Hyundai Accenta, vec nakon sestomesecnog razmisljanja i provedenih nekoliko desetina sati na Internetu. Samo cu nabrojati Auto Market, Auto Pacific i MSN Ratings. Ko zeli, moze detaljno da ih prouci na Internetu.
Prethodni model Accenta je izabran kao “Top3” model u VDS studiji pouzdanosti vozila (Vehicle Dependability Study). VDS vodi Americka organizacija za istrazivanje trzista (J.D. Power and Associattes). U oceni modela, Accent osvaja drugo mesto drugu godinu za redom u klasi malih porodicnih automobila. Osvojio je visoko trece mesto i na IQS (Initial Quality Survey) pregledu u istoj VDS studiji.
Nemacki magazin Auto Bild tvrdi da je model Hyundai i30 prevazisao Golf. Taj model je dobio sve pohvale 350 novinara iz 34 zemlje na probnoj voznji u Becu. Hyundai Grandeur je na vrhu klase velikih automobila u godisnjoj APEAL studiji (Automotive Performance, Execution and Layout Study). Model Veracruz je Auto Pacific bolje rangirao od poznatog modela Toyota Higlander. Model Santa Fe je osvojio nagradu Top Safety Pick, itd.
Boza Bogdanovic, Bor

grunf

pre 16 godina

Svi Engleski brendovi automobila su propali odavno.Ko god da ih kupi usreci se kao da je kupio belog slona.Kada velike svetske kompanije posluju izmedju sebe Engleski brendovi im sluze umesto kusura...

AJA

pre 16 godina

Vidim ja sebe za godinu dve u Jaguaru koji ce kostati 10.000 eura a i moj komsija se vec ostri da pazari novog terenca u vrednosti fiata 500.

necu da budem rus

pre 16 godina

..ajd ovako..

..san svakog indijca je da bude englez..

..zato igraju kriket, golf i hokej na travi, zato govore engleski bolje nego svoje jezike, zato racunaju u stopama..

..u indijskoj poslovnoj zajednici otpocinjanje posla u evropi je znak da je kompanija postala respektibilna, ali otpocinjanje nekog posla u engleskoj je potez za divljenje bez ustezana..

..tako treba gledati i ovaj potez, ovo je zapravo namenjeno domacem trzistu u indiji, svako ce tamo da kupi tatu nano jer ta kompanija ima i prestizne engleske brendove kao sto su lr i jag..

..mada, mozda tu bude i nekog direktnog profita..

..indusi ipak nisu blesavi da placaju sklapace i komponentase iz engleske 3500 funti mesecno po glavi ako za isti posao mogu da plate indusa, rumuna ili srbina 350 eura..

..pored toga, tata je jaka u steel business-u, vec vidim blokove motora izlivene od indijskog celika ugradjene u britanske automobile..

..sve u svemu, odlican potez kompanije koja raste, 2,3 bil $ ne znaci nista za njih, toliko je telenor platio mobtel, a donece ugled i prestiz tamo gde je to sada najvaznije, na indijskom i kineskom trzistu..

Lexus 'till I die

pre 16 godina

Izgleda da su za neobavestene Indija i Kina jos uvek dno dna. Mogli bi malo da pogledate ekonomske statistike ove dve zemlje u poslednjih 15 godina pre nego sto pocnete da lamentirate nad sudbinom 'aristokratskih' brendova koji su otisli u Treci svet. Tata jeste prakticno nepoznata u Evropi, ali napreduje ogromnim koracima i u sustini sledi put koreanskih proizvodjaca, a pre njih japanskih. S obzirom na slab dolar, ukazala im se prilika da dobiju dva jaka brenda za relativno male pare. Na zalost, sva tri americka proizvodjaca automobila su u ogromnim problemima, i da bi izbegli bankrotstvo moraju izmedju ostalog i da se oslobode perifernih brendova, ma koliko prestizni bili. Land Rover se prilicno uspesno vratio na scenu, mada su poslednji modeli diskutabilnog kvaliteta. Sto se tice Jaguara, koji nikako ne moze da se vrati u profitabilnost, sve karte su bacene na XF, koji za sada dosta obecava. Problem je u tome sto je premium segment zatrpan kvalitetnim modelima, i Jaguaru je veoma tesko da nadje svoje mesto pod suncem. Kao sto rekoh, ako sa XF-om ne urade nesto, ne znam kada ce.

mika

pre 16 godina

Tacno je da Jaguar konstantno pravi gubitke, ali je Land Rover profitabilan zadnjih sedam godina i trenutno prodaje najbolja 4x4 vozila na svetu u svim kategorijama: mid-size Freelander, luxuru Range Rover, softroader Range Rover Sport i pravi 4x4 Land Rover Discovery 3. Tu je i ikona - Defender.

Disco 3 je vec trecu godinu za redom dobio nagradu za najbolji 4x4, i to ne samo u EU, vec i u Australiji, gde se ta vozila zapravo i voze off-road.

U Evropi imaju najbolj "residual value" od svih SUV proizvodjaca jer nisu "Milli-Vanilli" vec pravi 4x4 automobili, a kvalitet trenutne linije je besprekoran. Nema kvarova. Toliko o LR-u.

A, sto se Jag-a tice, mozda trenutno pravi gubitke, ali pogledajte malo novi Jaguar XF. Za razliku od nemackih proizvodjaca ciji autmobili vise cak ni vizuelno ne mogu da se razlikuju od Toyote (kvalitetom su vec davno iza nje...) XF je jedini automobil sa dizajnom 21-og veka.

Hmmm... Mozda Business Development Team jednog od najvecih svetskih koncerna i nije bas tako glup...?! (za neupucene : Tata proizvede vise automobila dnevno nego Zastava za 10 godina i vise sirovog celika godisnje nego USSteel)

mika

pre 16 godina

@sveznadar

Za tvoju informaciju, Porsche ce mozda uskoro da bude najveci deonicar VW-a, a ne obratno:
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?nav_id=287802

tarantula

pre 16 godina

samo mala ispravka prethodnog komentara, audi je u vlasnistvu vw-a, a porsche je nedavno povecao udeo u vw-u na 51%, tako da... para vrti gde burgija nece, ko je bio velik, nece vecno biti takav...

Milan

pre 16 godina

@svezdnar
Porshe je bato vlasnik VW, a ne obratno kao sto si rekao. I inace ima ogromnu zaradu i od svoje marke, a i od VW, AUDI-a i sl koje on direktrno ili indirektno poseduje.

Tako da poredjenje Porshea i ostalih "jakih" brendova poput Jaguara i LR nije ispravno.

hypnotix

pre 16 godina

@igor
Ja bih voleo da nasa Srbija ima sto vise takvih "slj" kompanija kao sto je Tata, pa da kupujemo svetske brendove po svetu, a ne da se rasprodajemo kao na pijaci.
Ko ima par milijardi da ulozi u neki posao, nikako nije stigao dotle tako sto je bio "slj".

Nikolaj

pre 16 godina

@svezdnar

Porsche nije mala firma vec je najveca co. u Evropi. Audi je firma pod okriljem WV, pa samim tim ona posluje pod dobro pozantim okriljem. WV grupa poseduje kompanije kao sto su WV, Audi, Bentley, Lamburghini, Bugatti, Skoda, Seat i Scaniu. A Porsche poseduje 51% akcija WV grupe, sto ga cini najvecim evropskim koncernom u oblasti auto industrije.

Sto se tice Britanskih firmi, na njih se nazalost moze primeniti MArfijev zakon koji kaze da sve sto ce moze poci naopako, naopako ce se i zavrsiti.
Ako neko u svetu ima dizajna i stil u modernoj auto ind. to su onda britanski brendovi. Ali prosto veoma suzen pogled ljudi , tj. sirokih narodnih masa u pogledu cena - kvalitet -snaga ih je dovela do bankrota. Ovo sto se sada desilo nije nista novo. PA Britanci vec decenijama pronalaze resenja i to uglavnom losa za svoje marke. JA mislim da je i ovaj jedan u nizu. Jedino mi je zao sto ce recimo jedan Range rover Sport imati mnogo manji ugled sada kada je u okviru Indijaca nego kad je bi pod Fordom.

Boris Arizona

pre 15 godina

Novi vlasnik je onaj ko ponudi najvise. Ovaj put je to bila indijska kompanija. Sledeci put, neko drugi. To je sasvim normalno u savremenom svetu, mislim da ova kompanija nece bitnije promeniti strategiju Jaguara, s tim da ce verovatno za dve do tri godine te iste akcije biti prodate za 4 mlrd. To je ulaganje Tate u portfolio-ujedno bice im dostupan i know-how i tehnoloski podaci o ovim luksuznim vozilima. Ali mislim da ce Jaguar i dalje u velikoj meri biti samostalan, kao i sto je bio.