Fanđov Ferrari prodat za 28 miliona dolara

Ferrari 290 MM, za čijim volanom je sedeo legendarni Huan Manuel Fanđo, prodat je na jednoj aukciji u Njujorku za 28 miliona dolara. U pitanju je jedan od najvrednijih i najređih modela u istoriji automobilizma - sa fabričke trake sišla su samo 4 vozila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.12.2015.

15:53

Default images
Foto: RM Sotheby’s

Karoseriju je izradio Scaglietti, a za pogon je odabran 3.5 litarski V12 motor.

U vreme kada je napravljen, polovinom 50-tih godina 20. veka, ovaj agregat proizvodio je 320 ks pri 7.200 o/min. Bilo je to dovoljno da automobil na pravcu razvije maksimalnih 280 km/h.
Foto: RM Sotheby’s
Primerak koji je prodat na aukciji kuće RM Sotheby's poseban je zato što je za njegovim upravljačem svojevremeno sedeo Huan Manuel Fanđo, jedan od najboljih vozača u istoriji auto-moto sporta.

Automobil je napravljen specijalno za Argentinca koji ga je vozio na trci Mille Miglia 1956. godine, gde je zauzeo četvrto mesto. Prvi kroz cilj prošao takođe jedan Ferrari 290 MM kojim je upravljao Euđenio Kasteloti.
Foto: RM Sotheby’s
Novi vlasnik automobila je anonimni (i očigledno veoma imućni) evropski kolekcionar, a pre toga Fanđov trkački Ferrari bio je 34 godine u kolekciji Pjera Bardinona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: