Mazda: Softverskim promenama protiv paučine

Mazda je još 2011. bila prinuđena da pozove vlasnike 52.000 automobila u SAD da dovezu svoja vozila na vanredni servis nakon što je utvrđeno da su paukove mreže zapušile ventilacione otvore, što je uzrokovalo problem sa rezervoarom za gorivo. Japanski proizvođač verovao je da se u međuvremenu rešio ove napasti, ali izgleda da su se pauci vratili.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

09:38

Default images

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) saopštila je da japanski proizvođač ovog puta povlači oko 42.000 primeraka modela Mazda6 koji su proizvedeni između septembra 2009. i maja 2011. godine. Svi automobili opremljeni su 2.5 litarskim benzinskim motorom.

Utvrđeno je da pauci imaju običaj da se zavlače u ventilacione otvore rezervoara za gorivo i da ih blokiraju svojim mrežama zbog čega dolazi do povećanja pritiska u rezervoaru.

Ako se to desi, sistem koji ima zadatak da odvodi isparenja iz rezervoara može da izazove dodatni pritisak, pa čak i naprsline na rezervoaru, što bi dovelo do curenja goriva i povećalo rizik od požara, kaže se u saopštenju NHTSA.

Mazda je isti problem koji se javio 2011. pokušala da reši instaliranjem specijalnih opruga koje treba da spreče ove paukove da se zavlače u ventilacione cevi. Međutim, i nakon ove intervencije, dogodilo se devet novih slučajeva oštećenja rezervoara.

Ovoga puta Mazdini inženjeri pokušaće da problem reše softverskim izmenama koje bi sprečile oštećenje rezervoara čak iako se desi da pauci zapuše ventilacione cevi.

Problem sa paucima imao je još jedan japanski proizvođač u SAD. Toyota je 2013. pozvala vlasnike 870.000 vozila da dovezu svoje automobile na vanredni servis, zbog problema sa sistemom za klimatizaciju koji može da izazove aktiviranje vazdušnih jastuka. Kao glavni uzrok Toyota je navela formiranje paukovih mreža u kanalima klima uređeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: