Polovnjak: Citroen Saxo

Citroen Saxo smo već spomenuli u tekstu o izboru optimalnog Euro-3 polovnjaka. Ovog puta ćemo se njime nešto detaljnije pozabaviti. Kada je 1996. godine došlo vreme da model AX dobije zamenu, era u kojoj je Citroen važio za automobilsku avangardu već je postala davna prošlost. Zato i nije čudno da se njegov naslednik, Saxo, pre mogao posmatrati kao restilizovani Peugeot 106, na čijoj platformi je i zasnovan, nego kao potpuno novi model. Ovaj pristup proizvođača se, uglavnom, pokazao kao uspešan.

Autor: Boris Stojić

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2006.

09:49

Default images

Uz Saxo na raspolaganju stoji veći broj različitih paketa opreme, a rasploživi nivo zavisi i od varijante motora. Uobičajeno za ovu klasu vozila, postoji mogućnost izbora između karoserije sa troja i petoro vrata. Koju god opciju da izaberete, putnici na zadnjem sedištu možda neće biti oduševljeni, jer je njihov komfor namerno žrtvovan u korist prtljažnog prostora. Po ovom, međutim, Saxo prednjači u odnosu na mnoge konkurente. Dizajneri su se pri donošenju ove odluke oslanjali i na statistiku, koja pokazuje da se u ovoj kategoriji vozila najčešće prevoze do dve osobe. Zato je i Saxo, kao i mnogi drugi modeli različitih proizvođača iz ove klase, dostupan i kao malo teretno vozilo (minivan), pre svega za gradsku upotrebu. Ovi "mini-teretnjaci" obično imaju nosivost od nekoliko stotina kilograma, a od putničke verzije, iz koje su izvedeni, razlikuju se uglavnom jedino po tome što im je uklonjeno zadnje sedište i po zaštitnoj pregradi tovarnog prostora. Ova opcija može da bude dosta zanimljiva za preduzetnike, a prepravka u putničko vozilo može se jednostavno izvesti.

Prilikom prvog "fejs-liftinga" - krajem 1997. godine - maska je zamenjena lepšom, a imobilizacija tastaturom je napuštena u korist transponder-čipa na kontakt-ključu. Godine 1999. prednji deo je doživeo značajniju izmenu. Tokom 2002. novi C3 je preuzeo primat u prodaji, a Saxo je nastavio da se proizvodi još do naredne, 2003.

Saxo, generalno, važi za pouzdan i funkcionalan automobil. Mehanika je relativno jednostavna, a troškovi održavanja u skladu sa kategorijom kojoj pripada, što ga čini zanimljivim za kupce polovnih vozila ove klase. Cena, naravno, zavisi od mnogih faktora, a najveći deo vozila koja se mogu naći na pijacama polovnjaka ili u oglasima nudi se u rasponu od 4.000-5.000 evra.

Motorizacija

Od nekoliko raspoloživih motora, kod nas su svakako najpopularniji benzinski 1.1 agregat od 1.124 ccm, snage 44 kW (60 KS), sa maksimalnim obrtnim momentom od 94 Nm / 3500 obrtaja u minutu i dizel 1.5 sa 42 kW (58 KS) i maks. ob. momentom od 95 Nm pri 2.250 o/min.

Osim ovih, postoje i benzinski motori od 954 ccm, sa 36 kW (50 KS), dva od 1,6 litara sa 66 i 88 kW (90, odnosno 120 KS) - za one koji žele automobil sa ozbiljnijim performansama.

U vožnji

Poput svojih prethodnika i “rođaka”, Citroena AX i Peugeota 106, Saxo je vrlo prijatan za vožnju. U krivinama i pri manevrisanju je okretan, a upravljanje je lako i precizno. Prema ocenama brojnih test vozača, stabilnost i “držanje puta” su na sasvim zadovoljavajućem nivou, osim pri izraženijem dejstvu bočnog vetra na koji je Saxo dosta osetljiv.

Vozači naviknuti na Citroenova vozila osećaće se i za volanom ovog automobila “kao kod kuće”. Oblik i raspored komandi zasnovani su na Saxovim "vršnjacima" iste marke (veći modeli Xsara i Xantia). Komande su uglavnom dobro raspoređene i jednostavne za korišćenje. Problem mogu da predstavljaju pedale, između kojih je mali razmak. Zaštita od buke i vibracija je zbog povećane krutosti karoserije unapređena, pa se Saxo može smatrati prikladnim vozilom i za duža putovanja.

Mišljenje majstora

Iskustva servisera pokazuju da je Saxo veoma pouzdan auto, koji se uglavnom zadovoljava rutinskim održavanjem. Što se tiče mehaničkih delova, nema nekih posebnih, njemu svojstvenih, grešaka ili čestih kvarova.

Prilikom kupovine polovnjaka treba biti pažljiv sa automobilima koji su bili havarisani, jer ukoliko je opravka havarije izvedena nestručno i nesavesno, naknadno vraćanje u zadovoljavajuće stanje može da izbije veću sumu iz novčanika.

Ovo, kad je Saxo u pitanju, pogotovo važi za prednje oslananjanje (“trap”), koje bi se, i inače, moglo označiti kao kritično mesto, mada je to pre posledica upotrebe vozila na lošim (našim, nažalost) putevima nego samog kvaliteta. Dizel je veoma osetljiv na kvalitet goriva, zbog čega u našim uslovima često strada pumpa za dovod “nafte”. Probleme, generalno, ume da pravi elektronika.

Dešavali su se i problemi sa računarom Magneti-Marelli, što je česta posledica ako je zbog nemara došlo do izloženosti vlazi. Pojedini vlasnici se žale na curenje ulja iz menjača, ali u servisu su nam rekli da se ovaj problem rešava zamenom dva semeringa, što je rutinska i brza intervencija. Serviseri smatraju da su Saxovi motori kvalitetniji u odnosu na Peugeot 106.

Mišljenje korisnika

Korisnici su Saxom uglavnom veoma zadovoljni, a za to mogu da navedu veći broj razloga. Pre svega, to su pouzdanost, odnos između cene i kvaliteta, funkcionalnost, udobnost, mali izdaci za održavanje, solidna limarija. Iako spada u skromnije potrošače, za svoju klasu je prilično živahan i dinamičan. Zbog svoje okretnosti i dobre upravljivosti pruža zadovoljstvo u vožnji, čemu doprinosi i oprema.

Dok pouzdanost mehaničkih delova zaslužuje pohvale, isto se na žalost ne bi moglo reći za elektroniku, a mnogi vlasnici smatraju i da je kvalitet komponenata i materijala korišćenih u unutrašnjosti vozila mogao biti na znatno višem nivou. Mnogima smeta što su pedale preblizu, a imobilizacija tastaturom iz ranijih modela retko koga impresionira. Kvarovi na električnoj instalaciji nisu retkost, a pojedini vlasnici se žale na otežano ubacivanje u "rikverc".

Sigurnost

Značajno prostrana deformaciona zona i ojačani bokovi ulivaju poverenje.

Na žalost, Saxo je na Euro-NCAP testu osvojio svega dve zvezdice, pre svega zbog velikih deformacija i prodora elemenata vozila u putnički prostor. Vazdušni jastuci za vozača i suvozača kao deo serijske opreme ipak dodaju po neki poen.

Dobra strana je to što je zaštita dece na istom testu ocenjena kao vrlo dobra, pri čemu se upotreba odgovarajućih dečijih sedišta, naravno, podrazumeva.

Zaštita pešaka je takođe na zadovoljavajućem nivou.

Troškovi održavanja

Redovan servis

Filter ulja          450
Filter vazduha   700
Filter goriva      600
Ulje      1.650
Usluga servisa   1.500

UKUPNO       4.900

Veliki servis

Set zupčastog kaiša      4.900
PK kaiš            1.800
Filteri, ulje i usl. servisa             9.900

UKUPNO       16.600

Rezervni delovi
Far                   4.300
Blatobran prednji          5.400
Izduvni lonac    5.300

Izvor:
Panić, ovlašćeni Citroen/Peugeot servis - Novi Sad prodavnica auto-delova za Citroen i Peugeot Auto market Delta - Novi Sad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: