Dizelaši na udaru, ceh plaćaju premijum brendovi?

Mnoge evropske države donose ili najavljuju strože zakone sa ciljem smanjenja zagađenja vazduha u gradovima, a na udaru su uglavnom vozila sa dizel motorima. Čini se da će novim zakonskim odredbama najviše biti pogođeni proizvođači premijum automobila, čija se prodaja u znatnoj meri oslanja upravo na modele sa dizel motorima.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.04.2017.

12:01

Dizelaši na udaru, ceh plaćaju premijum brendovi?
Foto: BMW (ilustracija)

Najnoviji podaci koje je objavio JATO Dynamics, pokazuju primetan rast prodaje luksuznih vozila sa dizel motorima.

Tako, na primer, više od 95% isporučenih Land Rovera i preko 80% prodatih Volvo automobila u Evropi u 2017. imaju dizel pogonske agregate.

Jaguarova prodaja u 2017. godini sastoji se od 90 odsto dizelaša, što predstavlja značajan rast u odnosu na 2016. kada se od ukupnog broja isporučenih vozila 81% odnosio na modele sa dizel motorima.

Kada je reč o nemačkoj premijum trojci, gotovo 3 od 4 prodata BMW automobila u Evropi imaju dizel agregat ispod haube.

Trenutno učešće dizalaša u prodaji Mercedesa i Audija kreće se oko 70%, mada je u padu u poređenju sa 2016.
Foto: Toyota (ilustracija)
Sa druge strane, takozvani "mejnstrim" proizvođači nisu toliko oslonjeni na prodaju dizel vozila. Tako je svega 10% prodatih Toyota u Evropi u 2017. imalo dizel motore, dok je u slučaju britanskog Vauxhall taj broj tek nešto iznad 20 odsto.

U proseku, prodaja dizel automobila u Evropi smanjena je u dosadašnjem periodu godine u poređenju sa 2016.

U januaru i februaru 2017. od ukupnog broja isporučenih novih automobila na evropskom tržištu, 47% su bili dizelaši.

Iznad ovog proseka su, osim premijum brendova, i Peugeot, Volkswagen, Renault i Nissan. Ostali evropski proizvođači su ispod proseka, a većina je smanjila njihovo učešće u prodaji u 2017.

Tako je, na primer, Toyota smanjila učešće dizelaša u prodaji za 9,7% u odnosu na 2016, Vauxhall za 9,1%, a Citroen za 8,9%.

"Većina prodatih automobila premijum proizvođača u 29 posmatranih evropskih zemalja u 2017. bili su dizelaši", piše u izveštaju koji je objavio JATO.

Postavlja se pitanje koliko su najavljene zakonske regulative koje pogađaju dizel vozila, poput onih u Londonu i Parizu, ali i u nekim drugim zemljama i velikom gradovima u Evropi, pretnja budućem rastu prodaje premijum automobilskih marki i šta će one tim povodom preduzeti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: