Mercedes osvaja novu teritoriju: Stiže luksuzni pik-ap

Nemački premijum proizvođač pokušaće da se nametne kupcima u tržišnom segmentu u kojem do sada nije bio prisutan. Concept X klase najavljuje serijski pik-ap model koji će u prodajnim salonim pojaviti krajem 2017. godine.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

09:21

Mercedes osvaja novu teritoriju: Stiže luksuzni pik-ap

Kao što je i najavio, Mercedes je u utorak 25. oktobra na svečanoj prezentaciji u Švedskoj predstavio prvo pik-ap vozilo sa "trokrakom zvezdom". Iako se očekivalo da će možda pred publiku izaći sa gotovim produkcijskim modelom, nemački proizvođač prikazao je konceptnu varijantu buduće X klase.

To i nije neko iznenađenje, s obzirom da Mercedes ima običaj da svoje modele iz novih klasa najpre predstavi kao dizajnerske studije, da bi u roku od godinu-dve dana lansirao serijski automobil.
Stylish Explorer
Ovog puta, posetioce prezentacije, ali i sve one koji su ovaj događaj pratili uživo putem Interneta, fabrika je iznenadila tako što je na pozornicu u Stokholmu izvezla dve varijante Concepta X klase.

Prva verzija nosi oznaku Stylish Explorer, a reč je o elegantnom pik-ap vozilu, sa sportskom crtom, 22 inčnim alu felnama i niskoprofilnim pneumaticima, koje je pre svega namenjeno vožnji po asfaltiranim putevima.
Stylish Explorer
Sa druge strane, kao potpuni kontrast, prikazana je X klasa Powerful Adventurer, koja je kako i samo ime kaže pravo vozilo za avanturiste, koji asfalt vide samo povremeno.

Powerful Adventurer je robustan pik-ap, sa većim odstojanjem od tla i moćnim terenskim gumama i točkovima, dok je karoserija na donjim delovima opremljena zaštitnim elementima karakterističnim za vozilo koje veći deo radnog veka provodi po najtežim terenima.

Dve verzija Mercedesovog pik-apa razlikuju se i po maski hladnjaka i zadnjem delu karoserije, odnosno teretnom odeljku, a oba automobila u Stokholmu su prikazana u "double-cab" varijantama, sa dva reda sedišta.
Stylish Explorer
Unutrašnjost Concepta X klase je tipična za savremena Mesrcedesova vozila, sa prepoznatljivim kružnim ventilacioni otvorima i ekranom multimedijalnog sistema nalik tabletu, postavljenom na vrh centralne konzole.

Kao i kod spoljašnjosti dve prikazane verzije, fabrika je i u kabini vozila napravila jasnu razliku između elegantnije i tvrdokornije varijante. Enterijer Stylish Explorera je sportskiji i prefinjeniji, dok je unutrašnjost verzije Powerful Adventurer prilagođena eksploataciji u terenskim uslovima vožnje.

Na prvi pogled, reklo bi se da je uglađeni Stylish Explorer približniji budućoj produkcijskoj verziji od varijante Powerful Adventurer, ali neće biti iznenađenje ako Mercedes kupcima ponudi obe opcije, koje će svakako biti dizejnerski svedenije i jednostavnije u odnosu na prikazane koncepte.
Powerful Adventurer
Concept X klase lično je predstavio prvi čovek Mercedesa, Diter Ceče, koji je, kako se ispostavilo, najzaslužniji za to što će ovaj proizvođač imati i pik-ap u svojoj ponudi.

Naime, Ceče je dugo u glavi imao ideju o tome da Mercedes treba da proizvodi jedno takvo vozilo, koje je prema njegovim rečima prirodan nastavak terenske i SUV game, započete G klasom, a nastavljene brojnim SUV/krosover modelima lansiranim u poslednjih dvadesetak godina.

Na kraju, on je uspeo da izgura svoju zamisao, a u tome je, kako sam priznaje, Mercedes imao značajnu pomoć partnera Renault-Nissan, koji već duži niz decenija ima iskustva sa pik-ap i vozilima.
Powerful Adventurer
Ceče je naveo da X klasa na tržište dolazi u trenutku kada je u svetu primetan porast interesovanja za pik-ap modelima srednje veličine, a da je jedna od ključnih prdnosti Mercedesa to što je reč o premijum proizvođaču, praktično prvom koji se odlučio na ovakav korak.

Kada je reč o budućoj serijskoj verziji, bazni model standardno će imati pogon na zadnje točkove, dok će pogon 4x4 biti dostupan kao opcija. Motorizacija će obuhvatiti četvorocilindarske benzinske i dizel agregate, dok će se u vrhu ponude nalaziti V6 dizel jedinica za sada nepoznate snage.

Navodi se i da će najjača V6 verzija imati nosivost nešto preko 1,1 t, i da će moći da vuče prikolice težine do 3,5 t.
Powerful Adventurer
Mercedes je najavio da će serijska verzija Concepta X klase u evropske prodajne salone stići krajem 2017. godine. Iako će ovaj pik-ap svakako naći svoje poklonike među kupcima na Starom kontinentu, u nemačkoj kompaniji ne kriju da pre svega računaju na dobru prodaju u Latinskoj Americi, Južnoj Africi, Australiji, ali u u Rusiji.

Kako je saopšteno, automobili namenjeni evropskom, australijskom i južnoafričkom tržištu izrađivaće se u Nissanovoj fabrici u Barseloni, dok će se verzija za Latnisku Ameriku proizvoditi od 2018. u Kordobi, u Argentini.

Pogledajte promotivne video klipove za Mercedesov Concept X klase: Mercedes-Benz X-Class Powerful Adventure Concept: Mercedes-Benz X-Class Stylish Explorer Concept:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: