Pešaci kao muve bez glave, uvode se novi semafori

Vlasti u Sidneju, u Australiji, planiraju da semafore na pešačkim prelazima spuste na nivo trotoara, kako bi ih oni koji ne skidaju pogled sa svojih smartfon uređaja i ne gledaju kuda idu lakše uočili.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2016.

10:22

Pešaci kao muve bez glave, uvode se novi semafori

Pošto ne može da utiče na ponašanje sve većeg broja pešaka koji gledaju u ekrane mobilnih telefona dok šetaju gradom, pa čak i kada prelaze ulicu, vlada Novog Južnog Velsa uvešće do kraja godine na pojedinim sindnejskim raskrsnicama nove probne semafore. Ovi signalni uređaji biće postavljeni u nivou zemlje, pa će pešaci koji ne mogu da odvoje pogled sa ekrana smartfona lakše uočiti da li je na semaforu zeleno ili crveno svetlo.

Kako kažu u Centru za bezbednost saobraćaja u Sidneju, ova mera bi trebalo da poveća bezbednost pešaka, koji su najmanje zaštićena grupacija učesnika u saobraćaju, u slučaju nesreće.

"Pešaci su najranjiviji i u slučaju saobraćajne nesreće često smrtno stradaju ili dožive teške povrede. Zato moramo stvoriti saobraćajno okruženje u kome će biti zaštićeni, čak i kada opasnost nastupa zbog njihovog sopstvenog nemara", objašnjavaju u sidnejskom Centru za bezbednost.
Screenshot YouTube
Probni semafori koštaće 250 hiljada australijskih dolara, a trebalo bi da budu postavljeni na pet lokacija u najužem centru Sidneja. Ova inicijativa deo je bezbednosne kampanje tamošnjih vlasti koja ima za cilj da skrene pažnju na odgovornost ljudi za saobraćajne nesreće i nastradale na putevima.

Prema statističkom podacima, opasnost od pogibije pešaka na ulicama u u Novom Južnom Velsu znatno je porasla u poslednjih godinu dana. U 2015. poginuo je 61 pešak, što je za 49% više nego u prethodnoj godini.

Kako bi zaštitili nepažljive pešake, slične semafore u aprilu su uvele gradske vlasti nemačkog Augsburga: Šta mislite o ovim semaforima i da li smatrate da bi i u našim gradovima trebalo uvesti nešto slično?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: