Država destimuliše vožnju na auto-gas

Iako je vožnja na tečni naftni gas (TNG) i dalje jeftinija nego kada u vaš automobil sipate benzin ili dizel, ušteda je manja nego ranije zbog povećanja akcize na ovu vrstu alternativnog goriva.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

10:54

Default images

Procenjuje se da će TNG biti sve manje atraktivan za vozače jer je država namerila da poveća svoja zahvatanja kada je reč o ovom gorivu.

"Akciza na TNG povećana je 1. januara 2014. godine za pet dinara po kilogramu, a isto se očekuje i 1. januara 2015. Benzin i dizel će za isti period 'dobiti' akcizu uvećanu za svega 40 para", objašnjava Tomislav Mićović generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Državi jednostavno nije bilo u interesu da sve veći procenat vozača vozi na TNG jer je akciza doskoro bila znatno manja nego za benzin i dizel gorivo.

Takođe, ni ekološki faktor, koji je ranije bio na strani TNG derivata, prelaskom na upotrebu bezolovnog benzina i evrodizela na našem tržištu, više nije toliko značajan da bi uticao na nadležne da favorizuju ugradnju TNG uređaja.

Nakon najnovijeg povećanja akcize, Srbija je apsolutni lider u regionu po državnom zahvatanju, koje iznosi oko 36 odsto od cene TNG goriva.

Ako se u obzir uzmu i troškovi ugradnje i atestiranja TNG uređaja, računica pokazuje da je potrebno preći veći broj kilometara nego ranije da bi ulaganje bilo isplativo.

Izvor: B92, Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: