Prezentacija novih motora i menjača u Opel test centru

Imali smo ekskluzivnu priliku da zavirimo u dobro čuvani Opelov razvojni centar i isprobamo nekoliko prototipova novih motora i menjača koji će se u prodaji pojaviti u narednih nekoliko godina

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

17:05

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Dobiti poziv da posetite razvojni centar jednog automobilskog giganta poput Opela je zaista posebna čast.

Razlog prezentacije je velika Opelova akcija obnove pogonske grupe. Do 2016. godine planirano je uvođenje tri nove familije motora i predstavljanje čak 13 novih jedinica.

Tu su i novi šestostepeni manuelni menjač, robotizovani petostepeni menjač, kao i osmostepeni automatik koji će se u prodaji naći tek na kraju ove decenije.

Opelov test centar se nalazi u gradiću Dudenhofen, oko 25 kilometara udaljenom od Frankfurta. Čuvan je gotovo kao neki vojni objekat.
Oko nas sve vrvi od prototipova Opela izlepljenih maskirnim materijalima kako se ne bi mogao spoznati njihov konačni izgled. Primetili smo novu Merivu i Insigniju.

Nemojte nam zameriti što na ovim stranama nismo objavili fotografije tih prototipova. Zabrana fotografisanja u kompleksu strogo se kontroliše.

Za sprovođenje ovog pravila, ali i kontrolu rada probnih vozača tu su "rendžeri" koji špartaju kompleksom u pik-ap automobilima. Gde god da se okrenete, primetićete "bezbednjaka" koji vas drži na oku.

Pored aktuelnih modela i prototipova Opela, primetili smo i veliki broj automobila drugih proizvođača. To je sasvim normalno i poželjno. Ako se ne upoznate sa konkurencijom ne možete u potpunosti da znate koliko ste dobri.

Osmostepeni automatski menjač

O test centru u Dudenhofenu mogli bismo da potrošimo još puno prostora, ali koncentrisaćemo se na novitete koje smo došli da upoznamo. Pred nama se nalaze dva nova motora i tri menjača.

Počećemo od uređaja koji je najveća ekskluziva od prikazanog, a to je novi osmostepeni automatski menjač. Fabrika predviđa da u serijsku proizvodnju uđe do kraja ove decenije.

Uređaj je konstruisan tako da može da bude uparen sa benzinskim motorima sa maksimalnim obrtnim momentom do 400 Nm ili dizelima sa 500 Nm. Zahvaljujući optimizovanoj konstrukciji, ovaj uređaj ima manju masu i gabarite u odnosu na aktuelni šestostepeni automatik.

U pitanju je klasični automatski menjač sa konvertorom obrtnog momenta, a stručnjaci kažu da će efikasnost rada uređaja i raspored stepena prenosa obezbediti 3,6 odsto manju potronju goriva u odnosu na postojeći šestostepeni automatik.
Nakon detaljnog upoznavanja sa uređajem, iznenadili smo se kada su nas domaćini pozvali da isprobamo ovaj menjač! Test "mazga" za osmostepeni automatik je još uvek aktuelna Opel Insignia sa turbo-dizel motorom od dva litra.

Već na početku domaćini su se izvinili, kažu, na instrument tabli u manuelnom modu ne postoji indikacija za sedmu i osmu brzinu.

Iako je reč o ranom prototipu, iznenadili smo se koliko uređaj mekano i brzo menja stepene prenosa. Napredna elektronika omogućuje kočenje motorom u automatskom modu.

U zavisnosti od opterećenja i položaja pedale gasa, menjač može da preskoči i do dve brzine naviše, ili naniže kako bi smanjio potrošnju goriva, ili iskoristio maksimalni potencijal motora.

Robotizovani petostepeni menjač

Promocija se nastavlja kao na traci i odmah sedamo za upravljač malog Adama u koji je ugrađen prototip petostepenog robotizovanog manuelnog menjača. U pitanju je uređaj sa jednim kvačilom namenjen pre svega manjim automobilima.

Upozoravaju nas da će menjač debitovati tek za godinu dana, pa je elektronika koja kontroliše rad daleko od finalne verzije. I to se odmah vidi po relativno grubim promenama stepena prenosa.

Međutim, sigurni smo da će do finalne verzije stručnjaci ovaj deo "ispeglati" do savršenstva. Svi ostali aspekti rada, polazak, "klizanje" pri sporoj vožnji, brzina promene stepena prenosa, su na mestu i odlični za gradsku vožnju.

Manueni šestostepeni menjač

Naposletku, imali smo prilike da probamo novi manuelni šestostepeni menjač namenjen motorima koji razvijaju maksimalni obrtni moment do 235 Nm. U pitanju je uređaj nove konstrukcije koji zahvaljujući novim ležajevima i ređem ulju ima mnogo bolju efikasnost.

Takođe mu je izmenjen sistem sinhrona. Ovaj put je sinhronizovan čak i hod unazad.

Odlično smo se zabavljali vozeći običnu Astru sa novim menjačem. Ručica menjača je izuzetno meka, precizna i brza.

Promena brzina je laka i zabavna, a mi sa zadovoljstvom konstatujemo da je ovo sigurno jedan od najboljih menuelnih menjača koje smo imali prilike da koristimo u standardnim automobilima. U prodaji će se naći uskoro.

Motor 1.6 CDTI

Prelazimo na motore. Predstavljeni su nam turbo-dizel i turbo-benzinac zapremine 1.6 litara.

Dizelaš je konstruisan u saradnji sa FIAT-om. Ima kvadratni odnos hoda i prečnika klipa, turbo punjač varijabilne geometrije i uz kompresioni odnos 16:1 razvija snagu od 100 kW (136 KS) pri samo 3.500 o/min.

Maksimalni obrtni moment od 320 Nm razvija pri 2.000 o/min.

Prilikom konstruisanja, inženjeri su se trudili da ga učine efikasnim u svim aspektima. Tako je ovo motor sa najmanjim odnosom mase po jedinici snage sa 1,4 kilograma po kilovatu snage.
Zahvaljujući common rail sistemu poslednje generacije koji radi pod pritiskom od 2.000 bara, koji je u stanju da ima do deset ubrizgavanja goriva u jednom radnom taktu, ovaj dizelaš ima vrlo visok maksimalni pritisak u cilindru od 180 bara.

Povećanju efikasnosti doprinose i pumpa ulja koja ima dva moda rada u zavisnosti od broja obrtaja, kao i pumpu rashladne tečnosti koja može da se isključi kada njen rad nije neophodan.

Novi turbo-dizel motor smo probali u Opel Zafiri. Veliki i teški MPV je pravi test za relativno mali motor. Oseća se da je pun snage i da može da dobro povuče kada se pedala gasa pritisne do kraja.

Odlike koje smo videli "na papiru" primećuju se i u vožnji. Za prava ubrzanja, potrebno ga je držati iznad 2.000 o/min, a preko 3.500 o/min naglo gubi snagu.

Motor 1.6 SIDI Turbo

Novi turbo benzinski motor nosi oznaku SIDI i proizvodi se u dve verzije sa različitom snagom. Slabiji razvija 125 kW (170 KS) pri 4.250-6.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 280 Nm pri 1.650-4.250 o/min.

Jača verzija raspolaže snagom od 147 kW (200 KS) pri 4.700-5.600 o/min i maksimalnim obrtnim momentom od 300 Nm pri 1.700-5.000 o/min.

Poslednja generacija benzinaca donosi sistem za direktno ubrizgavanje goriva, varijabilno upravljanje usisnim i izduvnim ventilima i dvostepenu uljnu pumpu.

Sistem za ubrizgavanje goriva radi na 200 bara, brizgaljke su centralno postavljene i imaju 6 mlaznica. Turbo-punjač prečnika 41 mm je integrisan u izduvnu granu i ima odličan odziv.
U zavisnosti od modela u kojem se koristi ovaj motor može da bude opremljen kontrarotirajućim balansirajućim osovinama. U kratkoj vožnji imali smo priliku da se upoznamo sa jačom verzijom koja pogoni Opel Astru.

Kratka ruta po Autobanu omogućila nam je da primetimo da je vrlo snažan, ali, ono što je još važnije, vrlo je uglađen i elastičan.

Ovaj motor već je dostupan u modelu Astra na nekim tržištima, a uskoro se očekuje i kod nas.

Ništa bez testova

Testiranje novih automobila i tehnologija je jedini način da se bude na vrhu industrije. Opel još od 1920. godine koristi razne staze za proveru svojih vozila.

Prvi poligon opremljen elektronikom otvoren je 1951. godine u blizini Riselshajma, a moderni poligon u Dudenhofenu je ušao u funkciju 1966. godine.

Pored ovala za postizanje velikih brzina, ovde se nalaze brojne staze koje simuliraju pojedine vrste podloga, kao i brojni poligoni za proveru dugotrajnosti pojedinih sklopova.

Šta Opel još sprema?

Uključujući sisteme koje smo vam prikazali, Opel je najavio ukupno trinaest novih motora različitih zapremina i konfiguracija, a otkrili su nam da rade na razvoju devetobrzinskog i desetobrzinskog automatskog menjača, kao i na robotizovanom menjaču sa dva kvačila.

Kako ga čiste?

U zavisnosti od primene, novi turbo dizel postiže Evro 6 norme na dva načina.

U lakšim vozilima koristi se klasični NOx filter, dok će se u težim vozilima koristiti uređaj koji koristi Ad-Blue tečnost, poput teških teretnih vozila.

Pročitajte o novom 1.6 CDTI dizel motoru.

Pročitajte više o novom 1.6 litarskom benzinskom SIDI motoru u Opel Astru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: