Kako bezbedno do Guče i nazad?

Nervoza zbog gužve na putu nije prijatelj bezbedne vožnje. Imajte na umu da ste krenuli u Guču zbog dobrog provoda i zabave, a ne da biste se usput nervirali i doživljavali stres tokom vožnje.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2013.

08:15

Default images

U ponedeljak počinje još jedan Sabor trubača u Guči, koji se ove godine održava od 5. do 11. avgusta. Podsećamo na neophodnost povećane opreznosti u saobraćaju, posebno na putnim pravcima kojima se kreću posetioci ove manifestacije.

Narednih dana, uz inače pojačan međunarodni, tranzitni, ali i domaći saobraćaj zbog putovanja turista, na putevima centralne i zapadne Srbije koji vode prema Guči očekuje se povećan broj vozila. U uslovima povećane gustine i usporenog saobraćaja neophodno da svi budemo maksimalno strpljivi i tolerantni, i da zbog eventualne žurbe da što pre stignemo na željenu destinaciju ne izazivamo rizične situacije čime možemo ugroziti svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Poseban problem tokom održavanja Sabora trubača u Guči predstavlja upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Zbog toga će i ove godine saobraćajna policija pojačati bezbednosne mere radi povećanja sigurnosti svih učesnika i posetilaca ove manifestacije.

"Na svim putevima očekuje se povećan intenzitet saobraćaja, pa će zbog toga biti uvedena celodnevna pojačana kontrola na svim prilazima Guči, koja će se naročito odnositi na vožnju pod dejstvom alkohola, ali i na neprilagođenu brzinu i druge vidove nepropisnog kretanja", izjavio je načelnik čačanske saobraćajne policije Radoslav Bošković.

Radi efikasijeg rada na saobraćajnicama biće formirani punktovi, najavio je Bošković i istakao da će posebna vozila bez vidljivih policijskih obeležja, tzv. presretači, biti angažovana na otkrivanju najtežih prekršaja.

"Cilj nam je da omogućimo normalno odvijanje saobraćaja, a zbog povećanog broja automobila na putevima ka Guči apelujemo na vozače da poštuju propise", poručio je Bošković i naglasio da vožnja pod dejstvom alkohola najviše povećava rizik od izazivanja saobraćajnih udesa.

Prema njegovim rečima, pripadnici saobraćajne policije su, tokom Sabora trubača koji je održan 2012. godine, obavili kontrolu oko 6.500 vozila i tom prilikom otkrili 740 prekršaja, pri čemu je 390 vozača isključeno iz saobraćaja, od kojih 378 zbog toga što su upravljali vozilom u alkoholisanom stanju.

Apeluje se na vozače da ne voze pod dejstvom alkohola i da svoj povratak kući isplaniraju unapred, na primer, tako što će obezbediti da vozilom upravlja osoba koja nije konzumirala alkoholna pića.

Putevi kojima se stiže do Guče, a naročito Ibarska magistrala koja je tokom letnjih meseci dodatno opterećena, zahtevaju odmornog i skoncentrisanog vozača. Ako želite da svojim automobilom na odredište stignete na vreme, najbolje je da krenete malo ranije.

Ako naiđete na opterećene deonice na kojima se vozila kreću usporeno i u koloni, izbegavajte preticanja. Osim što nije dozvoljeno preticati više automobila u koloni, neznatna ušteda u vremenu nije vredna rizika. Srećan put!

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: