EU kaznila Majkrosoft sa 899 mil. €

Evropska Unija je objavila da je kaznila američku kompaniju Majkrosoft sa rekordnih 899 miliona evra.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 27.02.2008.

13:58

Default images

Kazna je doneta zbog toga što je, kako kažu regulatori EU, američka korporacija naplaćivala "nerazumne cene" do prošlog oktobra fimama koje rade na razvoju softvera koje su htele da svoje proizvode učine komatibilnim sa operativnim sistemom „Windows“.

Kazna je najveća koja je ikad izrečena jednoj kompaniji i to je prvi put da je EU kaznila neku firmu zbog nepoštovanja antimonopolskih propisa, a Majkrosoft je odmah objavio da se kazna odnosi na prošle slučajeve koji su već rešeni i da kompanija sada radi po novim princima koji njene proizvode čine otvorenijim.

Ova kazna se pridodaje kazni od 497 miliona evra koju je Komisija izrekla Majkrosoftu marta 2004. godine za zloupotebu dominantnog položaja na tržištu. EK je u to vreme zatražila i da Majkrosoft učini svoje softvere "otvorenijim" dostavljanjem konkurentima tehničkih informacija neophodnih za interoperatibilnost njihovih proizvoda sa Majkrosoftovim operativnim sistemom.

Majkrosoft je svojevremeno odredio stopu naplate od 3,87 proceneta za licencirani prihod od patenata i zahtevao da kompanije, koje su tražile sofverske informacije za koje je rečeno da su tajne, plate 2,98 odsto prihoda od svojih proizvoda.

EU je prošlog marta rekla da ove stope nisu poštene. Pod pretnjom kazni, Majkrosoft je dva meseca kasnije smanjio patentnu stopu na 0,7 odsto a licencu na informatiku na 0,5 odsto - ali samo u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: