Srbija

Četvrtak, 17.07.2008.

15:08

IMT: Odustao i drugi konzorcijum

Konzorcijum poljske firme "Pol-mot varfam" i "Neverfild limitida" odustao je od kupovine Industrije mašina i traktora (IMT).

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Taj konzorcijum, koga predvodi bivši ministar energetike Goran Novaković, je kao razlog naveo objektivne okolnosti vezane za promene kod jednog od partnera u konzorcijumu.

Kako se objašnjava, kompanija "Pol-mot varfam", koja je članica konzorcijuma, posle niza promena nastalih od trenutka podnošenja ponude, postala je kompanija čije se akcije kotiraju na Poljskoj berzi, što je uticalo na njenu poslovnu politiku.

U ovom trenutku, "Pol-mot varfarm" je obavezan da, po međunarodnim računovodstvenim standardima, sačinjava konsolidovane finansijske izveštaje, a oni bi u slučaju kupovine IMT morali da obuhvate i negativni finansijski izveštaj te kompanije. Ta okolnost bi sasvim izvesno dovela do pada vrednosti akcija "Pol-mot varfama" na berzi.

Takođe, akcionari te kompanije nemaju podatke o poslovanju kompanije IMT u poslednjih sedam meseci, od posete konzorcijuma IMT-u do danas, što utiče na povećanje rizika u slučaju kupovine i uticalo je na odluku poljske firme da odustane od kupovine.

Konzorcijum je naveo i da visoko ceni veliki profesionalizam koji je u toku trajanja procesa pregovora ispoljila Agencija za privatizaciju i izražava zahvalnost članovima tima Agencije.
Goran Novakoviæ je predvodio jednu od èlanica konzorcijuma
"Konzorcijum je danas obavestio Agenciju za privatizaciju da odustaje od kupovine IMT. Konzorcijum izražava žaljenje što je, zbog objektivnih okolnosti vezanih za promene nastale kod jednog od partnera, ovakva odluka morala biti doneta", navodi se u saopštenju.

Pregovori sa drugorangiranim ponudačem, konzorcijumom koga čine kompanija sa Britanskih Devičanskih ostrva "Neverfild limitid" Gorana Novakovića i "Pol-Mot Varfarm" iz Poljske, počeli su krajem maja i trebalo je da se završe do 20. jula. Ovaj konzorcijum ponudio je 109,3 miliona evra za kapital IMT, a za investicije 13 miliona evra.

Prethodno, prvorangirani konzorcijum "HASS-SIP" koji su činile švajcarska firma HASS u vlasništvu Filipa Ceptera i slovenačke "SIP Strojne industrije" dao je najveću ponudu u iznosu od 121,1 milion evra za kapital, ali je odustao od tendera zbog odustajanja banaka da isprate ovu transakciju.

Prvi tender za prodaju IMT bio je neuspešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda, a drugi tender raspisan je 16. jula prošle godine i na njemu su mogle da učestvuju firme koje se najmanje poslednje tri godine bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina i traktora i čiji je prošlogodišnji prihod bio veći od 20 miliona evra.

Petrović: Neosnovane primedbe

Direktor IMT-a Slobodan Petrović kaže da je neosnovana primedba drugorangiranog ponuđača na tenderu za prodaju tog preduzeća da nije imao uvid u poslovanje preduzeća u poslednjih sedam meseci, jer je u svakom trenutku te podatke mogao da zatraži od Agencije za privatizaciju.

"Oni su dobili sve relevantne informacije koje su tražili i mogli su da traže dopunske informacije od Agencije, ako traže nešto specifično i ako Agencija to odobri. Mislim da to nije pravi razlog i da ga treba tražiti na drugoj strani", ocenio je Petrović.

Prema njegovim rečima, trećerangirani ponuđač, konzorcijum "Agri investments" koga čine beogradski MPC i "Adriano korsi" iz Italije, nije loš potencijalni partner iako se pomenuta italijanska firma bavi samo trgovinom poljoprivrednom mehanizacijom.

Na tenderu za IMT, trećerangirani konzorcijum "Agri investments" ponudio je cenu od 76 miliona evra, ali nije ponudio i investicioni program. Firme koje čine taj konzorcijum navele su u ponudi da će plan investicija napraviti tek kad detaljno analiziraju stanje u IMT-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: