Ekološke takse u Mokroj Gori

Na graničnom prelazu Kotroman je počela naplata "ekološke takse" za vozila koja prolaze kroz zaštićeno područje Mokre Gore.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.02.2007.

12:17

Default images

Mokra Gora je tako postala prvi "park prirode" u Srbiji u kojoj se, na putu Užice-Višegrad, naplaćuje ta vrsta naknade, koja za automobile iznosi 50, autobuse 150, kamione 200 i šlepere 350 dinara.

Na graničnom prelazu Kotroman, osim carinskih i policijskih službi, nalazi se i brvnara, službeni prostor nadzornika JP "Park prirode" Šargan-Mokra Gora, koji naplaćuju naknadu. Čim bude završena rekonstrukcija tunela na Šarganu, naknada će biti naplaćivana i na drugom kraju parka, kod stanice Šargan Vitasi.

Nadzornici su rekli da prvog dana nije bilo problema sa naplatom, jer su vozači već upoznati sa zakonskom obavezom uz koju sledi izdavanje fiskalnog računa, ali i prospekta sa lepotama Mokre Gore.

"Ekološka taksa" u Mokroj Gori uvedena je na osnovu odluke Skupštine JP "Park prirode", kojom predsedava režiser Siniša Kovačević, a koju je verifikovala Vlada Srbije, osnivač tog preduzeća.

Ona se sprovodi na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine uz saglasnost Ministarstva finansija i Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine.

Direktor JP "Park prirode" Mokra Gora, reditelj Emir Kusturica, koji je na brdu "Mećavhik" izgradio etno-selo "Drvengrad", povodom reakcija koje je izazvala najava uvođenja naknade, ranije je izjavio da takva praksa postoji u evropskim državama koje žele da sačuvaju životnu sredinu, navevši primer Austrije i Švajcarske.
Kusturica je dodao da će deo novca koji je dobijen od zagađivača životne sredine biti vraćen lokalnoj samoupravi za gradnju komunalne infrastrukture, vodovoda, asfaltiranja puteva, elektrikikaciju i druge potrebe.

Naknadu za korišćenje ovog predela izuzetnih odlika, uz vlasnike motornih vozil, plaćaće i vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa i to 7.544 dinara godišnje, hoteli i moteli 2.105 dinara godišnje po ležaju, odmarališta 1.351 dinar godišnje po ležaju.

Za iznajmljivanje motornih sanki vlasnici će parku morati da plate 1.500 dinara dnevno po sankama, za bicikle 50 dinara. Naplaćivaće se i snimanje filmova, fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području i to 8.900 dinara po započetom danu snimanja za igrane filmove i reklame, 4.450 dinara za dokumentarne filmove, 3.000 dinara dnevno za komercijalne filmove.

Za organizovani obilazak i prezentaciju posebnih prirodnih i kulturnih vrednosti na zaštićenom području, uz pratnju vodiča, nadzornika, dnevna naknada za đake biće 14 dinara, za ostale 21 dinar, a dnevni parking na području parka koštaće 150 dinara za autobuse i 50 dinara za automobile, 75 dinara za traktore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: