Život

Ponedeljak, 10.07.2023.

18:51

Nikola Tesla: Naučnik, pronalazač, ličnost ispred svog vremena VIDEO

Na današnji dan je rođen naučnik koji je zadužio ceo svet. Nikola Tesla bio je pronalazač, elektro i mašinski inženjer, američki naučnik srpskog porekla. Registrovano je skoro 300 njegovih patenata. Svako od nas u svojim rukama, džepovima ili torbama, ima najmanje jedan uređaj napravljen na osnovu patenata Nikole Tesle. Ali danas, 167 godina od rođenja čoveka koji je izumeo budućnost i zadužio celu planetu, više se priča o Teslinom poreklu, nego o njegovim pronalascima.

Izvor: B92

Nikola Tesla: Naučnik, pronalazač, ličnost ispred svog vremena VIDEO
Foto: Profimedia

Tableti i pametni mobilni telefoni,kao i svaki drugi digitalni uređaj, sve mobilne uređaje, kao i RFID sistem - male nalepnice za robu u prodavnicama za zaštitu od krađe, radio, daljinski upravljači, kablovska televizija.Sve to u sebi sadrži neke od teslinih patenata. Zbog Teslinih izuma sagrađena je i prva hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima. Ipak, sve ove stvari neretko padnu u drugi plan, jer se prethodnih decenija najveća debata vodi oko toga “ČIJI JE TESLA”..

Istoričar Nebojša Damjanović ističe sledeče: "Ovde nema prostora sporu,dakle priznato od svih, pa i od Hrvata, da je Srbin. Nama ne treba da smeta, kada oni po mestu rođenja I školovanja, njega na neki način uzimaju I svojim, kao što ga Amerika s mnogo razloga smatra za svoga. "

Činjenica je da će ostati upamćen kao jedan od najplodonosnijih naučnih umova. Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, kao dete lokalnog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Milutina Tesle i njegove žene Đuke, na području vojne granice tadašnje Austrije, danas Hrvatske. Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu. U Sjedinjene Države odlazi 1884.godine gde počinje da radi u Edisonovoj kompaniji. Za Teslu kažu da je po mnogo čemu izuzetna i nesvakidašnja ličnost…” Čovek izvan vremena, čudesni genije, čovek koji je osvetlio svet, Izumitelj snova”- samo su neke od brojnih metafora

Nebojša Damjanović navodi da je Tesla pre svega bio osobena ličnost i veliki usamljenik.

Tesla je umro 1943. u njujorškoj hotelskoj sobi u kojoj je proveo poslednju deceniju života. 1952.god u srpskoj prstonici dobijia svoj muzej. U njemu se čuva 160.000 Teslinih dokumenata, među kojima su različiti planovi, skice i fotografije. Veći deo njegove privatne svojine i dalje je u trezoru, jer muzej nema dovoljno izložbenog prostora. 1956.te jedinica za merenje snage magnetnog polja nazvana je po Tesli. Ulice, škole i aerodrom u Srbiji nose njegovo ime, a i u Srbiji i u Hrvatskoj Tesla se nalazi na novčanicama i kovanicama.

Više pogledajte u videu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: