Preminuo poznati kompozitor: Izgubio bitku sa teškom bolešću

Čuveni japanski kompozitor i muzičar Rjuči Sakamoto umro je u 71. godini.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2023.

16:54

Preminuo poznati kompozitor: Izgubio bitku sa teškom bolešću
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Rjuči Sakamoto koji je bio i klavijaturista u bendu "Yellow Magic Orchestra", preminuo je prošlog utorka, saopštio je njegov predstavnik za štampu za Kyodo News.

Legendarni muzičar rekao je prošle godine da se nalazi u četvrtom stadijumu raka.

"Nemam energije za koncerte uživo... ovo bi mogao da bude poslednji put da me vidite na ovakav način", rekao je pre svog poslednjeg koncerta u decembru.

Sakamotoj osvojio Oskara, Gremija, dva Zlatna globusa i BAFTA priznanje. Debitovao je na filmu "Merry Christmas, Mr. Lawrence" 1983. godine, komponovao je muziku za ovo ostvarenje.

Radio je muziku i za filmove "The Last Emperor", "The Sheltering Sky", "Little Buddha" i "The Revenant", kao i za video igre. Nagrađen je ordenom (Ordre des Arts et des Lettres) Ministarstva kulture Francuske za doprinos muzici 2009. godine, piše Just jared.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: