Anatema na Anu Brnabić, episkop pozvao na nasilje; Maja Šenk: "Nedopustivo, ovo je sekularna država"

Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Konsultacije za lezbejke reagovale su na diskriminatoran govor banatskog episkopa Nikanora, koji je otvoreno i javno pozvao na primenu oružanog nasilja na učesnice i učesnike Europrajda, koji se dešava sledećeg meseca u Beogradu.

Piše: Sanja Dojkić

Život

Izvor: Sanja Dojkiæ

Sreda, 17.08.2022.

14:05

Anatema na Anu Brnabić, episkop pozvao na nasilje; Maja Šenk:
Foto: Yulai Studio/Shutterstock

Svake godine kako je Prajd počeo da se redovno organizuje u našoj prestonici, predstavnici desne struje i crkve, kao i neformalna udruženja građana koja se zalažu za tzv. "porodične vrednosti" u našoj državi, utrkuju se ko će više diskriminatornih izjava izgovoriti i ko će bolje ulice okaditi. Tenzije ove godine dodatno rastu zbog organizacije Europrajda čiji domaćin je Beograd, kada se očekuju gosti iz čitave Evrope, ali i šire, uz nedelju dana žurki, predavanja i ljubavi.

SPC i njen poglavar patrijarh Porfirije za sada se nisu izjašnjavali o Europrajdu, ali pojedini predstavnici SPC preuzeli su na sebe ovo "breme".

Episkop banatski Nikanor 12. avgusta u javnoj besedi bacio anatemu na učesnice i učesnike Prajda, preteći im fizičkim nasiljem, a iz njegovog govora nije ispuštena ni premijerka Srbije Ana Brnabić, zato što je javno deklarisana lezbejka. Iz njegovog govora nisu pošteđena ni deca pripadnica i pripadnika LGBT zajednica, koje je episkop sa lakoćom takođe "prokleo". Uz to, pozvao je na upotrebu oružja, rekavši da bi ga sam upotrebio da ga ima.

Vujadin Savić pozvao na zabranu Prajda, Mirka pokušala da ga "opere"

"Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam", rekao je Nikanor, između ostalog.
Foto: Privatna arhiva, ustupljene fotografije
Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Konsultacije za lezbejke osudile su govor mržnje episkopa Nikanora, a Maja Šenk iz Labrisa za naš portal navodi da je tužno što se ovakve stvari i dalje dešavaju u sekularnoj državi, u 21. veku.

"Apsolutno je nedopustivo da visoki zvaničnici SPC ostaju nekažnjeni za konstantni govor mržnje, kao i pozive na fizičko nasilje. Do sada nije bilo nikakvog odgovora, stoga pozivamo i nadležne i SPC da reaguju i nadamo se da će to čim pre uraditi", rekla je Šenk za naš portal, dodajući da se u trenutku razgovora sa nama nisu direktno obratile nadležnima ali da pripremaju dopise koje će uputiti Republičkom javnom tužilaštvu.

Problemi lezbejki i njihova svakodnevnica i dalje su nedovoljno vidljivi i prepoznati kako unutar društva u Srbiji, tako i unutar same LGBTI zajednice, kaže Maja Šenk.

"I pored toga što je na čelu Vlade Srbije autovana lezbejka, nije se mnogo toga promenilo na bolje u odnosu društva i države prema lezbejkama. Lezbofobija je i dalje vrlo prisutna", navodi ona, i ističe da se lezbofobija po definiciji smatra podskupom homofobije, ali da to nije tačno.

"Ovim zapravo tvrde da su lezbejke podskup gej muškaraca. Ovo može biti nenamerno, ali namerno ili ne, očigledno je neprihvatljivo to reći jer je iskustvo lezbejki, iako ima mnogo zajedničkog sa iskustvom gej muškaraca, takođe prilično različito", objasnila je Maja Šenk za B92.net.

Saopštenje Labrisa i Konsultacije za lezbejke prenosimo u celosti

"Ovim putem Labris i Konsultacije za lezbejke izražavaju duboku uznemirenost i zabrinutost povodom govora banatskog episkopa Nikanora, u kome je pozvao na široku primenu oružanog nasilja protiv učesnica i učesnika predstojećeg Europrajda i njihove dece. Takođe najoštrije osuđujemo govor mržnje protiv premijerke Ane Brnabić na osnovu njenog društvenog porekla i seksualne orijentacije, što je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima koje Ustav Republike Srbije garantuje svojim građankama i građanima.

Nedopustivo je da bilo koja lezbejka, uključujući i premijerku, doživljava ovakav govor mržnje, uključujući i širenje neproverenih informacija o njenom i privatnom životu njene partnerke i sina. Napad na porodicu premijerke napad je na svaku od nas koja živi u lezbejskoj porodici.

Nedopustivo je da u sekularnoj državi visoki zvaničnici Srpske pravoslavne crkve ostaju nekažnjeni za širenje govora mržnje i poziv na fizičko nasilje! Stoga zahtevamo hitnu reakciju nadležnih i pozivamo Republičko javno tužilaštvo da ispita postojanje krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti i podsticanje na činjenje zločina iz mržnje.

Upozoravamo da ovakav čin predstavlja kontinuitet politike Srpske pravoslavne crkve od koje zahtevamo da prestane sa praksom širenja diskriminacije i mržnje na osnovu seksualne orijentacije i etničkog porekla."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

282 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: