Najtužniji trenutak u životu Balaševića

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, nakon što je početkom nedelje primljen na Infektivnu kliniku, gde se lečio od upale pluća.

Život

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

17:15

Najtužniji trenutak u životu Balaševića
Foto: dragan_milovanov/ e-stock

Srpski pevač, tekstopisac, pesnik, glumac i reditelj rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Njegovi roditelji su se zvali Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc, a imao je i pet godina stariju sestru Jasnu koja je preminula.

O smrti Balaševića izveštava i "Vašington post"

Uprkos svim uspesima koje je postigao, otac i majka su se protivili njegovoj odluci da bude muzičar i smatrali su da bi trebao da se bavi geografijom za šta se i školovao. Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, a uvek im je čuvao dva prazna mesta. Prezime Balašević je nastalo tako što mu je svaka generacija dodavala po neko slovo. Deda Đorđe, po kome je pevač dobio ime, se prezivao Balaš i bio je pravoslavac koji se plašio da ih ne pomađare. Zato je otišao u opštinu i platio da se prezimenu doda nastavak -ić. Odrastao je u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pesmi "Neki novi klinci".

Odlazak Panonskog Mornara: Cela bivša Jugoslavija je u suzama

Uz sestru je rano naučio da čita i bio je čudo od deteta. U osnovnoj školi je počeo da piše pesme i sanjao je da postane fudbaler. Bio je mirno dete i odličan đak što se u gimnaziji promenilo. Otac Jovan je dobio posao u inostranstvu, a majka je bila popustljiva zbog čega se iz škole ispisao u trećoj godini. Iz srpskog i društvenih nauka je ređao petice, dok iz matematike, fizike i hemije nije mogao da dobije prelaznu ocenu.

"Prijatelji me uglavnom zovu Đole… Neprijatelji me ne zovu"

Maturirao je kao vanredni učenik i upisao je studije geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu. Indeks mu je bio pun desetki, ali nije diplomirao jer je počeo da se bavi muzikom. Sa 18 godina je prvi put svirao gitaru i pisao je tekstove koje je verovao da neće nigde objaviti.

Prvu pesmu je posvetio muvi kad je bio prehlađen jer ga je nervirala njena pojava. Nakon toga je prepevao mnoge strane hitove za emisiju "Muzički klub". Iako nije pohađao muzičku školu, bio je veoma muzikalan i imao je inspiraciju da piše tekstove. Kanautor upoznaje svoju buduću suprugu Oliveru 1979. godine, sa kojom je bio u braku do svoje smrti.

"Hej, budi jaka ti, najlakše je plakati. To nam samo Gospod svira jesenju sonatu" VIDEO

Jedan od tužnijih perioda u Balaševićevom životu bio je nakon rođenja ćerke Jovane.

Naime, Balašević ju je prvi put video tek mesec dana nakon rođenja, jer je bio u vojsci i nije smeo da prelazi granicu, a Olivera se zbog epidemije meningitisa koja je tada vladala u Novom Sadu porodila u Budimpešti. Njegovi roditelji nikad nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, za koje im je uvek čuvao dva prazna mesta. Krajem 2019. godine imao je infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Tada se oglasio na svom Facebook nalogu i poručio: "Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam doteran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici... Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći da trčim. Ne verujem... imam sto godina! Ali se nadam da ću moći da nastavim gde smo stali i da još neko vreme neću dobiti ulicu u Novom Sadu", našalio se tada Balašević.

Pored mnogih prelepih pesama koje je ostavio iza sebe, Balašević će ostati upamćen i po duhovitom stavu i mnogim simpatičnim dosetkama.

Za svoj rad je dobio brojne nagrade, a neke od njih su: Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za literarni doprinos u području estrade na Domanovićevim danima satire, nagrada Todor Manojlović za poseban umetnički senzibilitet, i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: