- Vesti -

Ona je prvi pilot na svetu rođen bez ruku FOTO

Tridesetšestogodišnja Džesika Koks, iz američke države Arizone, prva je žena na svetu rođena bez gornjih ekstremiteta koja je uspela da dobije licencu za pilota.

Izvor: B92
Podeli

"Prešla sam dug put da bih postala pilot. Obučavala sam se na tri aviona. Ali ne zato što sam ih slupala, već zbog toga što logika instrumenata i načina upravljanja predstavljala pravi izazov za mene", rekla je ona za lokalnu televiziju KGUN9.

Avion na kome Džesika leti morao je, svakako, da bude prepravljen kako bi mogla njime da upravlja.

"Tako je prilagođen da mogu da upravljam obema nogama i da imam punu kontrolu nad avionom", rekla je ona.

Njena majka, inače, nije znala da će da rodi bebu bez ruku sve do samog porođaja.

"Bila je veoma zabrinuta za moju budućnost, misleći da ću kao osoba bez ruku ceo život morati da provedem zatvorena među zidovima."

Džesika, međutim, nije dozvolila da je nedostatak ruku ni u čemu sputava. Zato je, pre nego što je postala pilot, naučila da svira klavir, savladala surfovanje i dobila vozačku dozvolu.

Foto: Gettyimages / Frazer Harrison
Foto: Gettyimages / Frazer Harrison

Osim toga, Džesika Koks roni, a, koristeći poseban "oklop" koji joj omogućava oslonac, oprobala se i u planinarenju, prenosi Njuz hab.

"Nikada nemojte da se bojite da se suočite sa sopstvenim strahom. Radite ono čega se plašite, je to će to učini da osećate da ste živi", poručuje ona svima onima koji su se našli u sličnoj životnoj situaciji.

strana 1 od 126 idi na stranu