Radite domaći s detetom? Ukidate mu šansu da doživi uspeh VIDEO

Koliko vi dnevno učite sa detetom? Da li mu time činite dobro? Stručnjaci tvrde da nije posao roditelja da rade domaće zadatke.

Život

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

17:10

Radite domaći s detetom? Ukidate mu šansu da doživi uspeh VIDEO
Foto: Thinkstock

"Kad roditelj sedne da radi sa detetom, onda dete polako odgovornost prebacuje na roditelja, a mama vrši pritisak i pokušava da aktivira dete. Onda dolazi do konflikta i često se završava svađama", kaže koordinatorka Udruženja roditelja "Matica" iz Novog Sada Biljana Grbović.

Ona smatra da roditelji imaju sve manje poverenja u sistem i nastavnike i da kad sa tim stavom dete polazi u školu, roditelji imaju utisak i da treba da mu pomognu.

"Prezaštitimo ga umesto da pomognemo. Ukinemo mu mogućnost da samostalno nešto postigne, da razvije veru i sebe i doživi uspeh na osnovu sopstvenog rada".

Grbović upozorava da tako najviše stradaju motivaciono-voljne karakteristike deteta.

"Kad se roditelj preterano uključi, uglavnom dobijamo nezainteresovano dete."

Ona savetuje da se promeni taktika.

Šta treba da uradite pogledajte u prilogu emisije "150 minuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: