Kada udvaranje prelazi u uznemiravanje? VIDEO

Svaka treća devojka u Srbiji doživela je neki oblik seksualnog uznemiravanja, poput neželjenog priljubljivanja, dodirivanja ili samododirivanja muškaraca po intimnim delovima tela, pokazalo je istraživanje Autonomnog ženskog centra.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

15:00

Kada udvaranje prelazi u uznemiravanje? VIDEO
Foto: Thinkstock

Studija pod nazivom "Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja" pokazuje da je najčešći oblik seksualnog uznemiravanja zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje, a svaka druga devojka koja je učestvovala u ovom istraživanju rekla je da se našla na meti neželjenih komplimenata. Svaki šesti muškarac je u istoj poziciji.

Gde prestaje udvaranje, a počinje uznemiravanje? Šta je danas kompliment. šta šala, a šta mobing? Na ova pitanja odgovore su u "Jutru" na TV Prva dali Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra, prof.dr Tatjana Milivojević, psihoterapeut, i advokat Vesna Golubović.

U anketi na našem portalu, u kojoj smo vas pitali da li ste nekada doživeli neki oblik seksualnog uznemiravanja, velika većina odgovorila je potvrdno.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja koji doživljavaju mladi u Srbiji, prema istraživanju Autonomnog ženskog centra, je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput "lutko", "zlato", "cico" doživljava čak 8 od 10 devojaka.

"Podaci pokazuju da pogotovo kada dolazi do fizičkog kontakta to se u velikoj meri percipira kao seksualno uznemiravanje", rekla je Pavlovićeva.

Ona je rekla i da jedan od 10 muškaraca čak i sam doživljava upravo ovakve nadimke "cico", "maco".

Na pitanje koja je ključna razlika između udvaranja i uznemiravanja, ona je rekla:

"Kada govorimo o seksualnom uznemiravanju jako je važan individualni osećaj svake žene ili muškarca koji to doživljava. dakle, ukoliko ja na to neko ponašanje odgovorim osmehom, nekim zadovoljstvom i pokazujem da učestvujem u tome...U nekom momentu će proceniti, ukoliko ima za cilj uznemiravanje. Seksualno uznemiravanje se upravo kroz to definiše – kroz individualni osećaj poniženosti, straha. Ukoliko tih elemenata nema, to nije uznemiravanje", rekla je Pavlovićeva.

Dr Tatjana Milivojević kaže da je činjenica da je ta granica između udvaranja i uznemiravanja individualni osećaj osobe. Međutim, kaže, čula je, i to uglavnom od mladića, kada je počelo u medijima više da se priča o seksualnom uznemiravanju, rečenicu "kako ću ja da znam da li se udvaram ili uznemiravam".

"Mnoge muškarce su učili da ne pobeđuje lep nego uporan, pa se često koristi darvinizam – muškarac je lovac.. i tu može da dođe do nesporazuma", rekla je ona i dodala da danas postoji jedna "mala konfuzija i nesigurnost muškog identiteta".

Takvo ponašanje, dodaje, ako je naučeno, može i da se "oduči".

A o tome šta pravo kaže koja je granica između udvaranja i uznemiravanja, pogledajte u video-mateijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: