- Vesti -

Vodonik će uskoro postati glavno gorivo?

Naučnici sa Univerziteta u Stenfordu dizajnirali su aparat koji na prilično jeftin način proizvodi element.

Izvor: Daily Mail
Podeli

Vodonik, najzastupljeniji element u univerzumu ima potencijal da energijom snadbeva planetu, a prednost ovog goriva je što iza sebe ostavlja samo vodu i toplotu.

Njegova proizvodnja do sada bila je izuzetno skupa, ali istraživači sa Univerziteta u Stenfordu uspeli su da stvore aparat koji znatno smanjuje troškove proizvodnje.

Vodonik se na tradicionalan način dobija putem uređaja koji se sastoji iz dve elektrode potopljene u vodeni rastvor koji sadrži elektrolite.

Niske voltaže koje se propuštaju kroz elektrode izazivaju katalitičku reakciju u okviru koje se izdvajaju molekuli vode, vodonik i kiseonik. Elektrode se sastoje od različitih katalizatora, obično od platine ili iridijuma, retkih i skupih metala.

Prošle godine, međutim, hemičar Hongđie Dai sa Univerziteta u Stenfordu razvio je aparat načinjen od jeftinog nikla i gvožđa za čiji je rad dovoljna baterija od 1.5 volta.

“U tradicionalnim uređajima katalizatori koriste različite elektrolite sa različitim pH kako bi sistem ostao stabilan i aktivan - neki su kiseli dok su drugi bazni. Nanokristalitni nikl ferit (NiFe2O4), međutim, funkcioniše efikasno samo sa jednom, uniformnom pH vrednošću”, istakao je Haotian Vang, vodeći autor istraživanja.

“Nadamo se da ćemo zahvaljujući sličnim elektrohemijskim podešavanjima u budućnosti uspeti da stvorimo nove katalizatore koji će omogućiti dobijanje različitih vrsta goriva”, zaključio je Vang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 199 idi na stranu