- Vesti -

Šta će ova sfera raditi na Marsu?

Ovaj mali sferični kontejner možda više liči na odbijeni prototip za nekog robota iz prošlost nego na komad vrhunske tehnologije, ali je zapravo u pitanju sredstvo kojim Evropska svemirska agencija planira da pošalje uzorke sa Marsa na Zemlju.

Gizmodo
Podeli

Ova mala kugla teška je 5 kilograma i ima prečnik od 23 centimetra, a dizajnirana je da uzorke zadrži u savršenom stanju tokom njihovog dugog puta nazad.

Ova kugla prošla je i prilično rigorozna testiranja, uključujući i šok test od 400 G. Kontejner na slici ima 11 komora za uzorke, a jedna će biti korišćena za „vazduh“ sa Marsa.

Kada se napuni, kontejner će potom biti lansiran u orbitu Marsa, pre sretanja sa drugim svemirskim brodom, koji će ga odneti na Zemlju.

Kako bi ovaj proces prošao što bezbolnije, sfera ima radio emiter tako da se na svemirskom brodu u svakom trenutu zna gde se ona nalazi.

Naravno, proći će još dosta vremena pre nego što ovaj kontejner zapravo bude iskorišćen, ali lepo je videti da u Evropskoj svemirskoj agenciji razmišljaju unapred.

strana 1 od 159 idi na stranu