CERN: Šta nakon Božje čestice?

Nakon što su otkrili najmanju česticu koja je ikada postojala, naučnici sada razmišljaju o još većem projektu – novom i većem kolajderu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

18:37

Default images

Tim koji je uhvatio Higsov bozon ovog leta sada gleda u budućnost, u kojoj bi želeli da vide poptuno novi akcelerator čiji će obim biti 80 kilometara - što je tri puta veće u odnosu na dosadašnji koji se nalazi ispod Ženeve.

Kolajder bi bio korišćen za rešavanje brojnih misterija univerzuma, poput načina na koji gravitacija funckioniše na molekularnom nivou pošto i dalje nije jasno kako ona može da funkcioniše i na nivou čestica ali i na nivou planeta, zvezda i celih solarnih sistema.

Novi kolajder neće biti izgrađen sve do 2025. godine, ali tim je već počeo da razmišlja unapred, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je od predloga za prvi kolajder, pa sve do njegovog završetka 2008. godine, prošlo 25 godina.

Ovo je samo jedna od mogućnosti o kojima razmišljaju naučnici pošto je stari kolajder ispunio svoju svrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: