Koale ugrožene u Australiji

Australijske vlasti stavile su koale danas (30. 4) na listu ugroženih životinja, barem u nekim delovima zemlje, prenosi AFP.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

13:30

Default images

Ministar za prirodnu okolinu Toni Berk rekao je da se koale moraju naći na nacionalnoj listi ugroženih vrsta, a da populacija ovih krznenih životinja u Nju Saut Velsu, Kvinslendu i Prestoničkoj teritoriji mora da bude na listi ranjivih.

"Koale su ikona Australije i imaju posebno mesto u zajednici", rekao je on.

Berk je rekao da su u nekim krajevima Australije koale ugrožene zbog gubitka staništa i širenja gradova, u drugim je njihova populacija toliko narasla da ju je potrebno kontrolisati.

"Zapravo, u nekim delovima Viktorije i Južne Australije, koale će pojesti sopstveno okruženje ukoliko se njihov broj ne bude kontrolisao", upozorio je on. "Ali u Kvinslendu, Nju Saut Velsu i Prestoničkoj teritoriji populacija koala je ugrožena i moramo delati".

Australija je prošle godine u izveštaju ocenila da je populacija ovih životinjica ugrožena i da ih treba smatrati ranjivom vrstom.

Pre dolaska britanskih naseljenika 1788. godine milioni koala živeli su u Australiji, ali su one zbog lova 1920-ih u nekim krajevima potpuno istrebljene.

Iako je lov prekinut, koale se nikada nisu oporavile i njihova populacija se procenjuje od nekoliko stotina hiljada do 43.500 primeraka.

Zaštitnici životinja zahtevali su veću zaštitu koala koje spavaju oko 20 sati dnevno i hrane se lišćem drveta eukaliptusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: