Bez hamburgera i pica u blizini škola

U blizini škola u Rumuniji više se ne smeju prodavati hamburgeri, pice, čipsevi i druge slane i slatke grickalice koje spadaju u nezdravu hranu.

Život

Izvor: B92

Petak, 19.09.2008.

08:00

Default images

Prodaja nezdravih prehrambenih proizvoda u školama i njihovoj blizini zabranjena je kako bi se sprečila sve rasprostranjenija gojaznost među decom.

Na zahtev Ministarstva zdravlja nutricionisti su sastavili listu nezdravih proizvoda koji se ne smeju prodavati u kioscima oko škola.

Među zabranjenim proizvodima su kolači, bombone, hamburgeri, pice, čipsevi, slani biskviti, prženi krompir i drugi prženi proizvodi, perece i uglavnom sve što proizvode poslatičarnice.

Dozvoljena je prodaja mlečnih proizvoda, voća, povrća, negazirane i gazirane vode, a sokovi su zabranjeni.

Ministarstvo zdravlja je preduzelo te mere zbog sve češće gojaznosti dece koja se objašnjava nezdravom ishranom i time što se deca ne bave sportom i mnogo sede ispred kompjutera.

Kako podseća štampa, program Ministarstva zdravlja je prošao kroz javnu raspravu i na početku je bio predmet šala, ali su se Rumuni postepeno navikli na mere o zabrani nezdravih proizvoda. Pitanje je kako će regovati deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: