Džo "nisam antivakser" Rogan dobio koronu, uzima lek za konje

Džo Rogan, jedan od najbolje plaćenih i najuticajnijih voditelja podkasta na svetu, zarazio se koronavirusom.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2021.

13:58

Džo
Foto: Profimedia

Rogan se zarazio nekoliko meseci nakon što je u svom podkastu "The Joe Rogan Experience" sugerisao je da mladi i zdravi ljudi ne bi trebalo da se vakcinišu protiv kovida 19.

U vedeo snimku koji je objavio na svom Instagram profilu, Rogan je rekao da se u subotu osećao jako umorno pa se testirao na koronavirus. Dodao je da se prethodno izolovao od svoje porodice.

"Tokom noći imao sam temperaturu i znojio sam se tako da sam odmah znao o čemu se radi", rekao je Rogan.

"Da me 21-godišnjak pita da li da se vakciniše, rekao bih ne"

Pre nekoliko meseci Rogan je izazvao veliku pažnju u javnosti kada je u svom podkastu rekao da, kada bi ga 21-godišnjak pitao treba li da se vakciniše protiv kovida 19, sugerisao da to ne bi trebalo da uradi.

"Ako ste zdravi, ako vežbate, ako ste mladi i zdravo se hranite, onda ne morate da se brinete oko toga", rekao je Rogan.

Kasnije je objasnio svoju izjavu, rekavši da "nije antivakser" i da "nije pouzdan izvor informacija".

U snimku koji je objavio juče nije rekao da li se vakcinisao protiv kovida. Međutim, u jednom podkastu emitovanom prošlog aprila rekao je da je bio na spisku za vakcinisanje cepivom Džohnson i Džonson pre nego što je vakcinisanje tom vakcinom obustavljeno.
Rekao da koronu leči veterinarskim lekom

Rogan je rekao da je uzeo koktel lekova, među kojima je i veterinarski lek ivermektin. Američka agencija za lekove FDA nedavno je prilično oštro upozorila Amerikance da kovid ne pokušavaju da leče ivermektinom.

Ivermektin nije lek protiv virusa i generalno se koristi za lečenje ili sprečavanje parazitskih oboljenja kod životinja.

"Ovi lekovi za životinje često su visoko koncentrirani jer se koriste za velike životinje poput konja i krava, koji su mnogo teži od čoveka. Tako velike doze mogu biti vrlo otrovne za ljude", stoji u poruci FDA-e.

FDA ističe da pacijenti koji se predoziraju ivermektinom mogu osjetiti mučninu, povraćanje, proliv, nizak krvni pritisak, alergijske reakcije, vrtoglavicu, probleme s ravnotežom, napade, komu, pa čak i smrt.

"Vi niste konj. Niste krava. Ozbiljno, svi. Prestanite", poručio je FDA sa svog zvaničnog profila na Tviteru, uz detaljno objašnjenje zašto lek može biti opasan za ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: