Ne postoje hilandarski kolač i kvasac

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da hilandarski kolač i hilandarski kvasac ne postoje i da je reč o prevari naroda i zloupotrebi imena Hilandara.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

12:50

Default images

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC-a se navodi da se poslednjih godina u Srbiji širi priča o spravljanju takozvanog hilandarskog kolača ili postojanju hilandarskog kvasca.

"Verovanje da spravljanje ovog hilandarskog kolača i širenje dalje tog testa ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica, a njegov naziv nema nikakve veze sa manastirom, niti potiče iz Hilandara", navodi se na sajtu SPC s molbom da pravoslavni hrišćani ne prave pomenuti kolač kako bi sprečili zloupotrebu naše velike manastirske svetinje.

SPC podseća da se devedesetih godina prošlog veka delio kvasac za "amiški kolač prijateljstva", zatim 1999. godine za kolač "ostroški hleb ljubavi", 2003. godine ponavlja se priča sa "hlebom prijateljstva iz Hilandara", a sada ponovo sa takozvanim hilandarskim kolačom.

U manastiru Hilandaru postoji pekara i u njoj se peče običan, uglavnom polubeli ili crni hleb, a tokom mešenja tog hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji.

Pored kvasca, kao sastojci se koriste još samo voda, brašno i so, ponekad se taj hleb obogati nekim semenkama, ali se nikako ne koriste mleko i jaja, što je posebno nedopustivo u vreme posta, navedeno je u saopštenju.

Foto: Maggie Smith / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: