Eliminišite loš zadah

Neprijatan zadah (halitoza) iz usta uzrokuje razna hrana, pušenje, ali i pojedine bolesti.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

12:00

Default images

Pranje zuba, korišćenje konca ili tečnosti za ispiranje usta samo su neki od načina na koje možete eliminisati neprijatan zadah.

Uzroci neprijatnog zadaha iz usta

Neprijatan zadah iz usta ili halitozu mogu da prouzrokuju brojni faktori kao što su odoriformna hrana, kariozni zubi, oboljenja desni, suvoća usta, pušenje cigareta, oboljenje sinusa ili disajnih puteva, određena opšta oboljenja, neodgovarajuća oralna higijena ili upotreba određenih lekova. U slučaju neprijatnog zadaha, stomatolog može da pomogne otkrivanjem uzroka te pojave i da, ukoliko je vezan za usta, odredi odgovarajuću terapiju i dovede do izlečenja.

Sve ono što jedemo određuje kakav će nam zadah biti, pri čemu hrana kao što je beli ili crni luk doprinosi neprijatnom zadahu.

Naime, kada se hrana apsorbuje u krv prenosi se sve do pluća odakle se izdiše kroz usta i nos.

Kako da sprečite halitozu

Pranje zuba, korišćenje konca ili tečnosti za ispiranje usta mogu da maskiraju neprijatan zadah, ali samo privremeno, ali tek kada se uneta hrana u potpunosti izgubi iz krvi nestaće i neprijatan zadah.

Ukoliko se ne održava dobra oralna higijena, delići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku, te se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i vrenjem mogu prouzrokovati veoma neprijatan zadah.

Redovne posete stomatologu radi pregleda i čišćenja kamenca su, takođe, neophodne.

Stomatolozi preporučuju izbegavanje hrane koja uzrokuje neprijatan zadah, pranje zuba posle svakog obroka, najmanje dva puta dnevno - ujutru i uveče, pranje jezika jer se na njemu zadržava mnogo ostataka hrane koji uzrokuju neprijatan zadah.

Uveče, posle pranja zuba, obavezno koristite konac za čišćenje zuba, a svako ko koristi proteze treba dobro da ih opere posle svakog obroka.

Kao dodatak redovnoj higijeni, stomatolozi kažu da se može koristiti tečnost za ispiranje usta, ali samo samo kao dodatak redovnoj higijeni.

Simptomi halitoze

Jedan od alarmantnih znakova oboljenja desni je konstantan neprijatan zadah ili neprijatan ukus u ustima i ta oboljenja su u prvom redu uzrokovana plakom, lepljivom bezbojnom materijom prepunom bakterija koja se konstantno stvara na zubima.

Bakterije produkuju otrove koji iritiraju i oštećuju desni, a u poodmakloj fazi bolesti oštećenje se sa desni prenosi i na kost te zubi gube svoju potporu i započinje njihov gubitak.

Neprijatan zadah može nastati i zbog suvih usta - kserostomije, koja se javlja zbog nedovoljne količine pljuvačke koja je neophodna da "opere" usta i odstrani materije koje mogu prouzrokovati loš zadah.

Stručnjaci ukazuju na činjenicu da suva usta mogu biti posledica upotrebe različitih lekova, oboljenja pljuvačnih žlezda ili stalnog disanja na usta i ističu da kod tog problema stomatolog može da prepiše upotrebu veštačke pljuvačke, da predloži upotrebu bombona bez šećera koje će povećati lučenje pljuvačke ili unošenje veće količine tečnosti.

Neprijatan zadah može da nastane i zbog mnogih opštih oboljenja kao što su infekcije disajnih puteva (nosa, dušnika, pluća), hronična upala sinusa, hronični bronhitis, šećerna bolest, stomačni poremećaji, oboljenja jetre ili bubrega.

Ukoliko vaš stomatolog utvrdi da su usta zdrava, a neprijatan zadah postoji obavezno se obratite lekaru da bi se pronašao definitivni uzrok zadaha.

Eliminacija oboljenja usta i zuba i održavanje dobrog zdravlja je esencijalni faktor.

Lek za neprijatan zadah iz usta

Ukoliko želite da se rešite lošeg zadaha, a nemoguće je konstantno prati zube na svakih pola sata kako bi se on maskirao, savetujemo vam da probate sa sisanjem limuna koji se uvek može naći u restoranu ukoliko niste kod kuće, ili jednostavno naručiti uz kiselu vodu.

Neprijatan zadah iz usta - prirodni lek

Peršun takođe odlično uklanja neprijatne mirise iz usta i vrlo lako se može kombinovati sa brojnim jelima kao što su paste, špagete, pa čak i sa porcijom roštilja uz koju obavezno, pored luka, ide i peršun - smatrajte ovaj detalj nagoveštajem kuvara. Žvakanje peršuna oslobađa ulja koja osvežavaju dah, a takođe možete probati i ruzmarin i bosiljak.

Voće bogato vlaknima poput jabuka poboljšavaju lučenje pljuvačke a samim time i osvežavanje usne duplje.

Korijander, eukaliptus i anis trebalo bi da se uvek nalaze u maloj činijici na stolu pošto njihovo žvakanje takođe oslobađa slatka ulja koja lako mogu prikriti neprijatan ukus začinjenih i ljutih jela.

Štapići nane ili cimeta vrlo brzo će ukloniti neprijatan miris belog luka, a glavni sastojak cimeta takođe ubija brojne bakterije koje se nalaze u vašim ustima. Žvake sa ukusom cimeta su takođe dobro rešenje u nedostaku svežih štapića.

Ukoliko tokom dana niste u prilici da obraćate pažnju na vaše obroke, ponekada nije loše konzumirati određene namirnice kao prevenciju, ili u pojedinim slučajevima i kao lek za vaša usta i neprijatan dah. Konzumiranje obične šolje jogurta bez šećera dva puta dnevno može smanjiti prisustvo hidrogen sulfida (miris pokvarenih jaja), dok voće bogato vitaminom C takođe može ukloniti dobar deo bakterija odgovornih za loš zadah.

Započnite dan sa činijom voća i šoljom jogurta i možda više nikada nećete morati da brinete o lošem dahu.

Probiotik za loš zadah

Korišćenje probiotika može pomoći u održavanju zdrave crevne mikroflore koja dovodi do smanjenja neprijatnog zadaha iz usta.

Tablete za loš zadah

Tablete za neutralizaciju kiseline i tablete za poboljšanje probave takođe mogu igrati značajnu ulogu u borbi sa lošim zadahom iz usta.

Omeprazol, pantoprazol i lansoprazol pomažu u smanjenju kiseline u želucu, dok simetikon i aktivni ugalj pomažu u smanjenju nadutosti i poboljšanju probave, što pogvoljno utiče na suzbijanje halitoze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: