Ima nade za nas: Ozonski omotač može da se oporavi, poznato i kada

Retke su dobre vesti o planeti, ali Zemljin ozonski omotač je na putu da se potpuno oporavi u roku od nekoliko decenija, pošto se hemikalije koje oštećuju ozonski omotač postepeno ukidaju širom sveta, prema novoj proceni koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Život

Izvor: Milana Petkoviæ

Ponedeljak, 09.01.2023.

20:01

Ima nade za nas: Ozonski omotač može da se oporavi, poznato i kada
Foto: Profimedia

Ozonski omotač štiti planetu od štetnih ultraljubičastih zraka. Ali od kasnih 1980-ih, naučnici su alarmirali javnost zbog pojave rupe u ovom štitu, uzrokovane supstancama koje oštećuju ozon, uključujući hlorofluorougljenike, nazvane CFC, koji se često nalaze u frižiderima, aerosolima i rastvaračima.

Međunarodna saradnja pomogla je u zaustavljanju štete. Upotreba CFC-a smanjena je za 99 odsto otkako je Montrealski protokol stupio na snagu 1989. godine, čime je počelo postepeno ukidanje ovih i drugih hemikalija koje štete planeti, prema proceni panela stručnjaka objavljenom u ponedeljak.

Ako globalne politike ostanu na snazi, očekuje se da će se ozonski omotač oporaviti na nivoe iz 1980. godine do 2040. za veći deo sveta, navodi se u proceni.

Za polarne oblasti, vremenski okvir za oporavak je duži: do 2045. nad Arktikom i do 2066. nad Antarktikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: