Srbi ipak nisu najstariji narod?

Tvrdnje američkog biohemičara ruskog porekla Anatolija Kljosova da su Srbi najstariji narod u više navrata privlačile su pažnju srpskih medija, međutim, molekularni biolog Boris Lenhard tvrdi da da Kljosov nije nikakav stručnjak s Harvarda i da su njegova istraživanja pod velikim znacima navoda.

Izvor: Tportal

Četvrtak, 28.11.2013.

13:50

Default images

Kljosov tvrdi kako je analizom gena otkrio da su Srbi najstariji narod, da potiču od Noinog sina i da je Balkan pradomovina svih Slovena, pa i onih koji su otišli u Indiju, pokorili starosedeoce i postali poznati kao najviša klasa - arijevci

Prema Kljosovu, gen R1A1, koji je najčešći u dinaridskom području Balkana i ponekad se naziva “ilirskim”, pokazuje da su od Srba potekli svi današnji Sloveni, uključujući i Hrvate i Ruse, ali i većina naroda Evrope.

Ovaj gen je star oko 12 000 godina – u poređenju sa svim ostalim koji su stari između četiri i sedam hiljada godina. Svi narodi u Evropi, osim dva, imaju preko 40 odsto prasrpskog gena, tvrdi Kljosov, koji se u medijima predstavlja kao gostujući profesor Harvarda.

Na temelju njegovog istraživanja napravljena je čak i karta srpskog gena koja pokazuje kako preko 60 posto stanovnika današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Danske, severnog dela Nemačke, južnog dela Skandinavije i dela Velike Britanije ima srpski gen.

Nosioci gena R1a1 na Balkanu su se, nakon dvestotinjak naraštaja, probili na istočnoevropsku ravnicu, gde se pre 4500 godina pojavio predak savremenih Rusa i Ukrajinaca, a nešto kasnije su se naselili i u Indiji.

Kljosov je pseudonaučnik

Molekularni biolog Boris Lenard, vanredni profesor kompjuterske biologije na londonskom Imperijal koledžu, koji je "Tajms" 2013. svrstao na osmo mesto najboljih univerziteta sveta, za T-portal je rekao da pre svega treba naglasiti da Kljosov nije nikakav stručnjak s Harvarda.

“Radi se o osobi koja je bila na Harvardu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, koja se u tom razdoblju bavila biohemijom ugljenih hidrata, tj. područjem potpuno nesrodnim populacijskim studijama, i koja je u tom razdoblju za standarde jednog Harvarda ostvarila vrlo mršave i nezapažene naučne rezultate”, rekao je dr Lenard.

“Kljosov već godinama nema afilijaciju sa bilo kojom naučnom ustanovom nego je samostalni biznismen i vlasnik kompanije, a svoja 'istraživanja', pod debelim navodnicima, objavljuje u časopisima koje sam izdaje ili u časopisima predatorskih izdavača koji onima koji plate objavljuju bilo šta. Njegov rad u području molekularne genealogije ima sva obeležja loše nauke i pseudonauke, sa elementima religijskog literalizma. Bavi se područjem u kojem nema nikakvih priznatih akademskih rezultata, smišlja 'teorije' koje su stručnjacima tragikomične, i optužuje naučnike koji su proveli ceo svoj život kompetentno istražujući isti problem za rigidnost i dogmatizam. Njega svakako treba ignorisati”, rekao je dr Lenard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: