"Većina zaraženih trudnica su nevakcinisane" VIDEO

U poslednjem talasu koronavirusa je povećan broj trudnica koje obolevaju. Kako zaštititi trudnice i bebe?

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 08.10.2021.

11:04

Foto: Printskrin/TV Prva

S obzirom na to da je sve veći broj obolelih od koronavirusa, raste i broj trudnica i porodilja koje su pozitivne na kovid 19.

Ginekolog Radomir Aničić je u jutarnjem programu TV Prve objasnio koji je najbolji način zaštite trudnica i beba.

"U poslednjem talasu je povećan broj trudnica koje obolevaju. Sva sreća nema mnogo ekstremno teških pacijentkinja", rekao je Aničić.

Što se tiče simptoma, oni su isti kao i kod svih obolelih od kovida 19, s tim što su povraćanje i dijareja izraženiji.

Ono što je zajedničko svim obolelim trudnicama jeste da ih većina nije vakcinisana.

Tiodorović: Vakcina se preporučuje trudnicama i deci, uz odobrenje lekara

Vakcina je najbolja alternativa

"Neke se nisu vakcinisale jer nisu dobro informisane, neke iz straha, a neke ne žele da se vakcinišu u poodmakloj trudnoći", kaže Aničić i dodaje da je zvanična preporuka da sve trudnice mogu da se vakcinišu.

"Mi apelujemo, pogotovo na žene koje planiraju trudnoću, da ukoliko je to za njih lakše i psihički prihvatljivije – vakcinaciju obave pre trudnoće", kaže on.

"Savetujte se sa lekarima i pokušajte da filtrirate informacije koje nisu proverene i koje se nalaze na internetu", rekao je Aničić.

Vakcinacija trudnica? Više koristi nego rizika

Kako on kaže, najveći strah zbog kojeg se trudnice ne vakcinišu jeste zato što se plaše na koji će način vakcina da utiče na plod, na bebu.

S druge strane, istraživanja su pokazala da su se zahvaljujući vakcini, neke bebe rađale sa antitelima.

Procedura u porodilištu; nijedna beba nije imala potvrđen pozitivan PCR test

Kada trudnica treba da bude primljena u Narodni front, prvo mora da uradi brzi antigenski test. Ukoliko je pozitivna, prebacuje se u kovid odeljenje, gde će boraviti, a ukoliko ima težu kliničku sliku, mora da ide u kovid bolnicu.

Sa trudnicama na kovid odeljenjima treba biti dodatno oprezan i tehnički deo je drugačiji i zahtevniji. Ali što se tiče oporavka, sve ide istim tokom. Samo je pitanje kako će porodilja koja je pozitivna na kovid 19 proći kroz sve to. Ovo zahteva intenzivniji pristup pacijentu.

Dr Predrag Kon: "Vakcina štiti i trudnicu i bebu" VIDEO

"Dobra stvar da od početka ove pandemije, sve bebice koje smo porodili u kovid odeljenju, a dosta ih je bilo, nisu imale potvrđen pozitivan PCR test", dodaje Aničić.

Što se tiče saveta za trudnice u vreme pandemije, oni su isti. U svakom slučaju se savetuju multivitamini, pogotovo u prvom trimestru kada se odvija organogeneza.

Dodatni savet za trudnice danas, pogotovo ako nisu vakcinisane, jeste da budu izolovane od gužvi.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: