Odobrena kubanska vakcina za hitnu upotrebu protiv kovida 19

Odobrenje Regulatornog tela za lekove, medicinska sredstva i opremu znači da se lek, koji se sastoji od dve početne i treće buster doze, može koristiti u okviru nacionalnog programa vakcinacije, a moglo bi da pomogne i da se ova vakcina licencira u inostranstvu.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 21.08.2021.

15:45

Odobrena kubanska vakcina za hitnu upotrebu protiv kovida 19
Foto:EPA/ Ramon Espinosa / POOL

Regulatorno telo za lekove na Kubi odobrilo je domaću vakcinu Soberana 2 za hitnu upotrebu, čime je omogućeno potpuno uključivanje leka u program imunizacije u toj zemlji koja se bori da suzbije epidemiju korona virusa i širenje zaraznijeg delta soja.

Vakcina Soberana, za koju na Kubi tvrde da je 91,2 pdsto efikasna, već je korišćena za vakcinaciju jednog broja zdravstvenih radnika i običnih građana na područjima sa visokom stopom zaražavanja.

"Ovo odobrenje se zasniva na rezultatima dobijenim u kliničkim ispitivanjima sprovedenim u fazama I, II i III, kao i u studiji intervencije u rizičnim grupama i populacijama i zdravstvenoj intervenciji, koja je pružila dovoljno informacija o bezbednosti i efikasnosti ovih vakcina , što omogućava masovnu upotrebu u našoj zemlji i komercijalizaciju prema drugim zemljama", pisalo je u saopštenju.

Šema vakcinacije kombinuje dve doze Sovereign 02 i treću dozu sa Sovereign Plus, ovo je odobreno za populaciju stariju od 19 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: