Stručnjaci dali odgovor na pitanje zašto je Fajzerovo cepivo kod mladih efikasnije

Britanski regulator za lekove odobrio je vakcinu proizvođača Fajzer/Biontek za upotrebu kod dece od 12 do 15 godina, nakon što je ta vakcina dobila slična odobrenja u SAD i EU. Ovo je bilo i očekivano s obzirom na to da su klinička ispitivanja pokazala da je vakcina kod te grupe mladih ljudi još efikasnija. Ona su, naime, pokazala da je efikasnost kod učesnika u istraživanjima 100 odsto, dok su ranija istraživanja na odrasloj populaciji pokazala da je efikasna oko 95 odsto.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

13:58

Stručnjaci dali odgovor na pitanje zašto je Fajzerovo cepivo kod mladih efikasnije
Foto: Shutterstock/Studio Peace

Ovaj podatak veoma obećava i sigurno će da bude motiv, kako roditeljima da savetuju svoju decu da se vakcinišu, tako i tinejdžerima. Pride što su od neželjenih reakcija na vakcinu adolescenti imali samo bol u ruci i blago povišenu temperaturu.

Ono što u okviru istraživanja nije baš najbolje objašnjeno jeste to zašto je vakcina efikasnija kod uzrasta od 12 do 15 godina u odnosu na ostatak populacije.

Možda će medicinskim radnicima odmah biti jasno zbog čega je tako, ali ne i svima onima koji to nisu.

Lekarka čija je uža specijalnost imunologija na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Irena Vuković objasnila je za B92.net da je istraživanje rađeno na 2.200 mladih, od kojih je pola dobilo placebo, a pola je primilo Fajzerovu vakcinu.

"Od tih koji su dobili placebo 16 je obolelo, dok kod vakcinisanih nijedna osoba nije dobila kovid 19. To znači da je vakcina efikasna 100 odsto. Međutim, ne znači i da će tako ostati kada bude vakcinisano na milione dece, može da se desi da tada bude efikasna, recimo, 97 odsto. Svakako da je 'uspešnija' kod mlađe populacije jer su u ranije studije bili uključeni i stariji od 60 godina, a njihov imunski odgovor je slabiji", istakla je imunološkinja.

Njen kolega pedijatar dr Saša Milićević potvrdio je da mladi imaju bolji odogovor kada se radi o antitelima, ali smatra de je potrebno još ispitivanja da bi se utvrdilo zašto je to tako.

"Verovatno se kod tinejdžera stvara više antitela zato što su deca otpornija, manje oboljevaju, manje je teških kliničkih slika i smrtnosti", kaže on.
Foto: Shutterstock/lupmotion
Dr Milićević kaže da ipak ne treba žuriti sa vakcinom kod sve dece.

"Za sada bih je preporučio mladima koji boluju od hroničnih bolesti, posle toga starijoj deci jer što je starije dete, veća je bezbednost vakcine", konstatuje Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: