Kon: Britanska varijanta kovida 19 ima veću sposobnost širenja i izaziva teža oboljenja

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros da je britanska varijanta koronavirusa toliko izmenjena da ima veću sposobnost prenošenja i izazivanja ozbiljnijih oboljenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2021.

09:43

Kon: Britanska varijanta kovida 19 ima veću sposobnost širenja i izaziva teža oboljenja
Foto: shutterstock/creativeneko

Kon je rekao da je odluka o slanju đaka od petog do osmog razreda osnovne škole na nastavu na daljinu doneta na osnovu iskustva drugih zemalja u kojima je britanski soj koronavirusa počeo da se širi i na decu, ukazujući da se virus "spušta na mlađi uzrast".

Komentarišući to što su neke zemlje obustavile vakcinaciju cepivom Astrazeneke rekao je da je uobičajeno da, kada se posle vakcinacije u pojedinačnim slučajevima otkrije nešto, onda to nije tako bitno, ali ako je grupa ljudi imala problem, u ovom slučaju pojavu tromba, proverava se u čemu je problem i obustavlja se korišćenje vakcine.

On je pozvao Agenciju za lekove i medicinska sredstva da kaže građanima o čemu se radi s vakcinom Astrazeneke.
Kon je naveo da postoji mogućnost preispitivanja mera za frizerske, kozmetičke salone i slične uslužne delatnosti. One, u skladu s donetim epidemiloškim merama za ovu sedmicu, od jutros ne rade.

Istakao je da bi trebalo strože kažnjavati one koji se ne pridržavaju epidemioloških mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: