Estonci napravili prenosni uređaj koji ubija 99 odsto virusa FOTO

Estonska tehnološka firma Respirej (Respiray) od ponedeljka prodaje prenosni pročišćivač vazduha za koji tvrdi da ubija više od 99% virusa i bakterija pomoću ultraljubičastog svetla.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: shutterstock/Billion Photos
Foto: shutterstock/Billion Photos

Pročitajte još:

Problemi hroničnih bolesnika rastu sa sve dužim listama čekanja

Pulmolog objašnjava da li ima potrebe za vakcinacijom dece VIDEO

Marija Gnjatović otkrila kad ćemo da vidimo efekte vakcinacije VIDEO

Kompanija navodi da je uređaj razvijen u saradnji sa univerzitetima u Estoniji i Poljskoj i da iza njega stoji estonsko ministarstvo obrazovanja koje namerava da ga distribuira po školama, piše Rojters.

Indrek Reimand iz ministarstva obrazovanja rekao je da proizvod Respireja vidi kao dodatni element u borbi protiv kovida 19 uz vakcine, lekove i mere distanciranja.

"Ne postoji čarobni štapić protiv virusa, ali kombinacija više faktora može pomoći pri suzbijanju pandemije", kazao je Reimand.

Cena – 279 evra

U kompaniji Respirej kažu da se njihov pročišćivač vazduha temelji na poznatim svojstvima dezinfekcije UV svetlosti i termodinamici disanja, gde većina udisanog vazduha dolazi iz protoka vazduha koji se podiže s telesne površine.

Uređaj se sastoji od plastične kutije koja se nosi oko vrata, a prozirni ekran za lice omogućava da ono ostane u potpunosti vidljivo. Napaja se pomoću baterije koja traje oko osam sati.

Vazduh prvo prolazi kroz usisni filter, koji uklanja prašinu i veće čestice, a zatim teče kroz UV-C LED modul. Nakon što modul ubije viruse i bakterije, vazduh dolazi do lica korisnika.

Firma je navela kako je na poljskom Univerzitetu Lođ dokazano da uređaj ubija 99% bakterija ešerijihije koli i s aureus i da je istraživanje koje je proveo Univerzitet Tartu u Estoniji pokazalo da uništava 99,4% alfavirusa. Liane Viru, upravnica univerzitetskog Odseka za biološku sigurnost, rekla je da su alfavirusi po veličini i strukturi slični SARS-CoV-2, koji uzrokuje kovid 19.

Maloprodajna cena ovog uređaja je 279 evra, a isporuke treba da počnu u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu