Mutacija koronavirusa koja zabrinjava nastala spontano

Mutacija koronavirusa E484K koja izaziva najveću zabrinutost pojavila se spontatno u soju B.1.1.7 otkrivenom u Velikoj Britaniji, rekao je profesor epidemiologije i član kriznog štaba Kalum Sempl.

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 02.02.2021.

13:00

Mutacija koronavirusa koja zabrinjava nastala spontano
Ilustracija/Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock

Mutacija E484K koja se javila na proteinu S ista je kao promena viđena u sojevima otkrivenim u Južnoj Africi i Brazilu koji su izazvali međunarodnu zabrinutost, prenosi BBC.

E484K, koja izaziva najveću zabrinutost, takođe se pojavila spontano u soju B.1.1.7 koji je prvo otkriven u okrugu Kent, na jugoistoku Engleske, rekao je Sempl za radio BBC.

Podatak da se mutacija E484K spontatno pojavila u Velikoj Britaniji već je bio objavljen u tehničkom izveštaju koji je načinio Institut za javno zdravlje Engleske, ali nije dobio veću pažnju izvan akademskih krugova.

U ovom izveštaju se navodi da je otkriven ograničen broj genoma povezanih sa mutacijom E484K u soju B.1.1.7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: