Trudnice neće biti vakcinisane: "Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije"

I dok se u Srbiji odvija masovna vakcinacija ljudi koji su se prijavili za vakcinu protiv koronavirusa, ono što mnoge žene koje već jesu trudne ili planiraju da uskoro ostanu u drugom stanju interesuje je da li je bezbedno da i one samo prime cepivo protiv kovida 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

16:06

Trudnice neće biti vakcinisane:
Ilustracija/Foto: BaLL LunLa/Shutterstoc

Tu dilemu danas je na konferenciji za medije rešio član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa imunolog dr Srđa Janković. Na pitanje da li bi trudnice i žene koje planiraju trudnoću trebalo da prime vakcinu, dr Janković je odgovorio:

"Nijedna od do sada raspoloživih vakcina nije ispitivana kod trudnica, tako da ne može da se savetuje trudnicama i osobama koje znaju da su trudne se ne vakcinišu. Bilo je slučajeva u svetu, ne kod nas da su neke osobe vakcinisane, pa su naknadno saznale da su u drugom stanju. Ni kod jeden od nji se nije pojavila nikakva komplikacija niti vezana za majku niti vezana za plod", naveo je dr Janković.

Međutim, kako je dodao, dok se ne urade studije o bezbednosti vakcinacija u populaciji trudnica, "trudnice neće biti vakcinisane".

"Što se tiče planiranja trudnoće, potrebno je da sve žene koje planiraju trudnoću u trenutku kada nameravaju da se vakcinišu budu svesne da jednostavno ne možemo, da nemamo na osnovu studija da kažemo sa sigurnošću da je vakcina bezbedna, mada ne postoji nikakav razlog da pretpostavimo da nije. Možda bi bilo razumno odložiti planiranje trudnoće za posle vakcinacije, ali ne naravno odložiti je na duži vremenski period kao što nažalost čujemo da neki savetuju", naveo je doktor.

"Besmislene su izjave čak i lekara da treba čekati godinu dana ili plašenje žena da ko se vakciniše neće moći da ostane u drugom stanju. Nemamo studije na truidnicama. Odložiti planiranje trudnoće samo dok prođe period vakcinacije, praktično tog meseca, ne više", kategoričan je dr Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: