Naučnici: Postoje tri varijante koronavirusa

Međunarodna grupa naučnika sa dr Peterom Forsterom sa Univerziteta u Kembridžu na čelu, tvrdi da postoje tri glavne varijante novog korona virusa - A, B i C. Ovo je objavljeno u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2020.

13:26

Naučnici: Postoje tri varijante koronavirusa
Foto: depositphotos, VitalikRadko

Do tog zaključka naučnici su došli analizom genoma koronavirusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz celog sveta u razdoblju između 24. decembra prošle godine i 4. marta ove godine.

Varijanta A genetski je najsličnija koronavirusima nađenim kod šišmiša i pangolina ili ljuskavaca.

Ta se varijanta smatra "korenom epidemije kovida 19", ali nije bila prevladavajuća u Vuhanu, kineskoj oblasti u kojoj se virus prvi put pojavio.

Veliki broj slučajeva koronavirusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD i Australije. U Vuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B koronavirusa koji se razvio iz varijante A (mutacijom dvaju gena).

Varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C je glavni evropski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske.

Ta varijanta koronavirusa “kći” je varijante B i zapažena je kod pacijenata u Hongkongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Evrope.

"Većina slučajeva iz Vuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C te proširila na početku kroz Singapur”, rekao je Forster za Dejli mejl, preneo je zagrebački Jutarnji list. Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom, jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku.

Analiza britanskih naučnika u PNAS-u takođe sugeriše da je jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentovanu nemačku infekciju 27. januara i da je još jedan rani italijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.

Dok je varijanta C dominirala u Evropi prvih sedmica širenja kovida 19, novije analize Forsterovog tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B.

Forsterov tim analizirao je 1.000 uzoraka uzetih do kraja marta, ali ta studija još nije prošla recenziju. Preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B koronavirusa sada dominira u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: