Ako vam je smartfon na vidiku i isključen vas "zaglupljuje"

Vaš kognitivni kapacitet značajno se smanjuje kada vam je telefon na dohvat ruke, čak i kad je isključen, zaključak je nove studije Univerziteta u Teksasu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

14:14

Ako vam je smartfon na vidiku i isključen vas
Foto: Thinkstock

Docent Edrijen Vord i njegove kolege sproveli su eksperimente kojima su obuhvatili gotovo 800 korisnika pametnih telefona, u pokušaju da po prvi put izmere, koliko dobro ljudi obavljaju zadatke kada su im smartfoni na dohvat ruke.

U jednom eksperimentu, istraživači su tražili od učesnika da sednu za računar i reše niz testova koji su zahtevali potpunu koncentraciju. Testovi su osmišljeni tako da izmere kognitivni kapacitet učesnika, odnosno njihovu sposobnost da u datom vremenu održe pažnju i prerade podatke.

Pre početka, dobili su nasumične instrukcije ili da ostave telefon na stolu okrenut ekranom nadole ili u džep/torbu ili u drugu prostoriju. Svim učesnicima naloženo je da isključe ton na telefonu.

Istraživači su otkrili da su oni učesnici koji su telefon ostavljali u susednoj sobi imali značajno bolje rezultate od onih koji su držali telefone na stolu, a nešto bolje i od onih koji su svoje "ljubimce" smestili u džep ili tašnu.

Otkrića sugerišu da samo prisustvo smartfona smanjuje kognitivni kapacitet njegovog korisnika.

"Vi ne razmišljate svesno o svom mobilnom telefonu, ali kada je tu, jedan deo vaše podsvesti bavi se njima. To iscrpljuje vaše kognitivne resurse", objašnjava Vord.

U drugom eksperimentu, istraživači su pratili koliko su ispitanici zavisni od pametnih telefona u istim okolnostima kao ranija grupa, a ispostavilo se da oni koji su sebe smatrali najvećim zavisnicima, ostvaruju najlošije rezultate na kognitivnim testovima, ukoliko im je smartfon na dohvat ruke.

"Oni nisu dobijali obaveštenja i zbog toga bili dekoncentrisani. Naprotiv, samo prisustvo mobilnog telefona bilo je dovoljno da smanji njihov kognitivni kapacitet", kaže Vord.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: