Zdravlje

Sreda, 17.02.2021.

14:46

Svi ga očekivali i upozoravali na njegovo ukrštanje s koronom: Zašto je nestao grip?

U Srbiji ove sezone nije registrovan ni jedan slučaj gripa, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "De Milan Jovanović Batut". Sudeći po podacima u Hrvatskoj isti je slučaj, kao i u drugim zemljama južne hemisfere. Osim toga, američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) poslednjih meseci zabeležio je istorijsko niske nivoe cirkulacije gripa u međusezoni u SAD-u.

Izvor: S.Vasić

Svi ga očekivali i upozoravali na njegovo ukrštanje s koronom: Zašto je nestao grip?
Foto: deposit/Wavebreakmedia

Stanovništvo širom sveta zanima o čemu se radi, a spekuliše se da je to zbog toga što je grip manje zarazan, što zbog preventivnih mera koje su na snazi, a navodno i zbog testova koji nisu dovoljno efkasni da razlikuju grip od Sars-CoV-2 jer pripadaju istoj "porodici" koronavirusa...

Šta je zapravo istina?

Virusolog u penziji dr Ana Gligić smatra da za "nestašicu" gripa postoje bar dva dobra razloga. Prvi potvrđuje opšteprihvaćeno verovanje da su protivpandemijske mere poput nošenja maski i fizičke distance uticale i na to da nas zaštite od gripa. Drugi razlog je manje poznat laicima.

"Postoji interferencija u virusologiji, to je kada jedan virus onemogućava drugom da nađe svoje mesto da prodre u ljudski organizam i radi ono što je inače radio. Ne isključujem ni to da su laboratorije preokupirane koronom i da ne rade ništa drugo, pogotovo što počinju istim simptomima malaksalosti i temperaturom. U toj situaciji može da se desi da je i bilo nekih slučajeva, ali da su prošli neopaženo. Isto mislim i za 'mutanta' da se kod nas pojavio mnogo ranije. U Engleskoj je otkriven tek kada se više od 50 odsto njih zarazilo", kaže za b92.net dr Gligić.

Ne isključuje mogućnost da se grip pojavi sad od polovine februara i kaže da ga je očekivala i ranije, pogotovo kada se u novembru pojavio slučaj ptičjeg gripa u Hrvatskoj.

Dr Gligić kaže da će se o ovom virusu tek saznavati i poziva se na to što je Svetska zdravstvena organizacija zbunjena njegovim poreklom.

"Saznaćemo u dogledno vreme šta se zbilo, jer sad kao što vidite, nema još nikakvih zaključaka o virusu, ni po načinu prenošenja, ni po kliničkoj slici. Još ne znamo sve oko ovoga", konstatuje naša sagovornica. Sa dr Gligić se slažu i njene hrvatske kolege Bernard Kaić, šef službe za epidemiologiju HZJZ-a i Goranka Petrović, šefica Odseka za respiratorne bolesti HZJZ-a koji razloge za trenutnu situaciju vide upravo u merama i u tome što je koronavirus u centru pažnje.

"Generalno je sva pažnja usmerena na kovid 19, ne samo u Hrvatskoj, svuda je u fokusu testiranje koje ima za cilj da se isključi kovid 19", kaže epidemiološkinja.

Ono na šta su oni ukazali, a što bi mogao da bude slučaj i u Srbiji je veći broj testiranih protiv gripa. Naime, u Hrvatskoj je ove sezone vakcinisano između 500.000 i 550.000 ljudi protiv gripa, a kod nas blizu pola miliona osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: